Press "Enter" to skip to content

Rekeningen op tijd betalen: tips & trucs

10

Als je niet georganiseerd bent, is het vaak een uitdaging om de financiën op orde te houden. Acceptgiro’s die binnenkomen en opeens verdwijnen, ik heb er regelmatig last van gehad. En dat is mij ook afgelopen jaar duur komen te staan!

Zwanger en zorgverzekering

In 2017 heb ik een ontzettend zware zwangerschap gehad. Ik heb niet alleen weeën gehad vanaf de twintig weken, ook mijn brein was echt veranderd in pudding. En dat is ons duur komen te staan, aangezien ik de financiën thuis doe.

Het is mij namelijk gelukt om een acceptgiro van de zorgverzekering te missen. Naar het schijnt driemaal, maar ik kan mij echt maar van één herinneren dat ik die heb ontvangen, van het grandioze bedrag van 8,27. Die vond ik twee weken na mijn bevalling en de vervaldatum was die dag. Ik maakte het vlug over en dacht er verder niet meer aan.

Dat is een grote fout. Neem altijd contact op met de zorgverzekering, heb ik afgelopen jaar geleerd. Ook al heb je net een baby, een peuter die naar speciaal onderwijs moet en ben je herstellende van zes maanden liggen als een walrus, zij hebben daar geen genade mee als je er pas maanden later achterkomt dat er iets mis is gegaan.
Aanvullende modules uitgezet

Drie maanden na de bevalling was ik eindelijk helder genoeg om weer dingen op te pakken, zoals met mijn kinderen naar de tandarts te gaan. En toen een paar weken later de rekening kreeg, ontdekte ik de fout. Doordat ik het geld net te laat had overgeschreven, bleken al mijn aanvullende modules bij FBTO te zijn uitgezet. En omdat er al vier maanden overheen waren gegaan, konden ze niets meer er aan doen, kreeg ik te horen.

Dus omdat ik het zielige bedrag van 8,27 had gemist met mijn hormonale, chaotische brein én daarna te afgeleid was om even een telefoontje te plegen door mijn pasgeboren baby, heb ik ongeveer 100 euro aan tandartskosten uit eigen zak moeten betalen. Hoe ongelofelijk zonde is dat?

Nee, ik heb nooit een brief gehad daarna dat de modules waren uitgezet. Ja, ik had ook nog andere signalen kunnen opvangen zoals een lager maandbedrag of dat de modules grijs waren geworden in het overzicht. Maar echt, dat soort dingen vind ik normaal gesproken al ontzettend moeilijk om op te vangen, laat staan in de kraamtijd. In ieder geval heb ik wel weer mijn lesje geleerd. En die geef ik graag aan jullie door!
Tips om op tijd te betalen

Het systeem dat ik normaal gesproken had, was dus in duigen gevallen door mijn zwangerschap. Doordat ik niet kon lopen, legde ik  brieven neer waar het zo uitkwam. En ruimde mijn man alles rucksichlös en oververmoeid op (hij is echt een held geweest toen!). Aangezien mijn geheugen een gatenkaas was (ja nog erger dan nu, dat bestaat werkelijk) vergat ik ook direct dat ze waren binnengekomen. Maar normaal gesproken, als ik iets helderder ben, werkt dit systeem perfect:

 1. Automatiseer zoveel mogelijk. Alle betalingen die automatisch kunnen gaan, laat ik automatisch afschrijven. Dat scheelt mij echt veel ruimte in mijn hoofd. Ik zie alle automatische afschrijvingen een paar dagen van tevoren in de bank-app van SNS staan.
 2. Leg alle post op een vaste plek. Ik heb een systeem in drie delen: ter kennisgeving, bewaren en actie. Ter kennisgeving gaat direct in de papierbak, dit zijn brieven die ik ook digitaal krijg bijvoorbeeld. Bewaren zijn er maar een paar, die gooi ik allemaal bij elkaar in een doos en zou ik nu weer eens uit moeten zoeken en in klappers moeten doen. De laatste is de belangrijkste van dit verhaal: to do. Dat is vak waarin ik alle brieven doe waar ik nog actie op moet ondernemen.
 3. Schrijf op de brief wat je hebt gedaan. Ja, ik ben echt een mega chaoot en heb ook nog kleine kinderen. Ik krijg het dus voor elkaar om een telefoontje te plegen in navolging op een brief en te vergeten dat ik dat al heb gedaan. Of ik zou zo een rekening dubbel betalen. Ik schrijf dus altijd de datum en de actie die ik heb ondernomen op de brief. Daarna kan die of bij oud papier of bij bewaren. Als ik een rekening tegenkom bij oud papier waar niets op staat, weet ik dat er weer eens een peuter-postbode aan de gang is geweest…

Heb jij wel eens zo’n stomme, kostbare fout gemaakt? Hoe ziet jouw betaalsysteem eruit?

 1. Jolanda Jolanda

  Vraag mij af of de rekening van de tandarts hoger was dan de uitgespaarde premie?

  • Volgens mij inderdaad wel, maar we hebben wel enkele behandelingen hierdoor laten wachten tot het nieuwe jaar. Dus als we de premie wel hadden betaald hadden we ook meer verbruikt.
   Maar je laat mij nu direct weer vrolijker naar het gebeuren kijken, dankjewel!

 2. Anoniem svp Anoniem svp

  Mijn man heeft de inboedelverzekering niet betaald.
  Was, bleek later, ook al eerder gebeurd.
  Wa ook een luttel bedrag. Ik had dat meer dan ruimschoots op mijn rekening staan.
  Wij hebben blikseminslag gehad. De gevolgen waren en zijn niet te overzien.

  • Oh ja, stom zijn dat soort dingen hè? Dat is zo ontzettend frustrerend en om boos van te worden!

 3. Lorena Lorena

  Ik heb wat ik op automatische incasso kan instellen, ook zo ingesteld. Ideaal!
  Als ik ergens een nota van ontvang die ik zelf dien over te maken, dan doe ik dit direct (via de app, wederom ideaal) en gooi ik de nota eigenlijk 9 vd 10 keer direct weg. Wat betreft online bestellingen kies ik waar het kan voor afterpay -indien gratis- en anders ideal.
  Ik heb op deze manier nooit een rekening vergeten te betalen.

  • Ja ik heb ook zoveel mogelijk op automatische incasso. Maar juist doordat ik ze niet vaak krijg, gaat het snel mis met die acceptgiro’s die je dan toch krijgt…

   • Lorena Lorena

    Ik maak ze daarom ook direct na het openen van de brief over, anders belanden ze hier ook ergens in een hoek waar ik amper kijk .

    • Héél verstandig! Maar met mijn drie kleintjes en mijn eigen chaoshoofd lukt dat lang niet altijd.
     Maar een systeem hebben dat werkt is het belangrijkste, hoe dat in elkaar zit maakt niet zoveel uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *