Press "Enter" to skip to content

Reparaties die 200 euro hebben bespaard in 2 uur

6

Hoe meer je zelf doet, hoe minder geld je hoeft uit te geven. Daarbij houd ik wel graag mijn “uurloon” in de gaten. Hoeveel tijd kost een doe-het-zelf project mij vergeleken met kant-en-klaar kopen, en wat is dan mijn uurloon? Dit weekend heb ik een uurloon behaald van 100 euro. Best netjes, al zeg ik het zelf!

De wasmachine repareren

Afgelopen vrijdag kwam het was doornat en een beetje stinkend uit de machine. Dat heb ik al wel eens vaker meegemaakt in mijn leven. De filter zat verstopt.

Dit was echter de eerste keer dat de filter verstopt zat in de vier jaar dat we deze wasmachine hebben. Ik begon te zoeken naar de klep waarachter “het draaiding” zit. En die kon ik niet vinden.

De volgende stap was de handleiding zoeken. Google is mijn vriend, ik typte “Zanussi Lindo 100 wasmachine handleiding” in en hij kwam tevoorschijn. Tot mijn afschuw las ik bij het hoofdstuk “Problemen oplossen” het volgende…

Echt?!?! Dat meen je?!!

Ik had dus allang bedacht dat het de filter zou zijn. Maar ik had niet bedacht dat we niet meer in staat worden geacht om die filter schoon te kunnen maken. Al vloekend ging ik naar mijn man. Samen besloten we er Tweede Paasdag (onze eerste lege dag) aan te besteden om het op te lossen. Of, ik zou het gaan oplossen terwijl hij huishouden en kinderen deed. Die taakverdeling werkt voor ons het beste bij dit soort dingen.

Doe het zelf

Een service-monteur stond niet genoemd in het boekje. Een verstopt filter is na 4 jaar dagelijks gebruik geen defect product. Dat lijkt mij wel redelijk, dus valt niet onder de aankoop-garantie. Een monteur zou al zeker 70 euro voorrijkosten vragen, laat staan de reparatie zelf. Ik gok dat het ons tussen de 100 en 150 euro zou hebben gekost.

Voor dat bedrag wil ik eerst kijken of ik het zelf kan doen. Ik heb de wasmachine dus vandaag afgekoppeld en op zijn kant gelegd. Toen heb ik goed gekeken naar waar de afvoerslang in ging. Dat was een ding wat was aangesloten op motor en de trommel. Ik vroeg mijn man of ik logisch genoeg redeneerde dat dit de afvoerfilter was. Hij werd zenuwachtig, ging de handleiding door, begon ook weer te mopperen over de service-monteur voor zoiets en ging daarna vervaarlijk de woonkamer stofzuigen en opruimen. Ik gokte maar dat ik goed zat.

Er gingen twee elektriciteitdraden in, die ik heb los gemaakt. Daarna waren het een kwestie van 4 bouten losdraaien en ik herkende de inhoud. Dat zag er uit als een filter zoals je die normaal bereikt achter een klepje en een “draaiding”.

Maar er zat iets in vast. Dus ik moest de pomp (waar de elektriciteitsdraden in hadden gezeten) ook loshalen. Dat waren 6 hoekige schroeven (Torx) waarvan we geen schroevendraaier hebben. Mijn man zei dat die heel duur waren, ik had ook niet echt zin in een bouwmarkt op Tweede Paasdag dus ik heb een platte schroevendraaier erin gestoken. Dat was volgens hem heel erg fout.

Ik houd mij niet echt aan de regels in dit soort dingen. Ik maak mij daar minder zorgen om dan dat de klus gewoon geklaard word. Hoewel mijn man meer technisch inzicht heeft en veel beter weet hoe machines en dingen in elkaar steken, heb ik meer lef. Ik geloof erin dat ik alles ook wel kan en ik wil het in ieder geval geprobeerd hebben. Ik steek gewoon een platte schroevendraaier erin. Sue me!

Lang verhaal kort: een prop haren en draadjes, een stuk uitgedroogde play-dough en een afgebroken plastic onderdeeltje van volgens mijn oudste zoon playmobil later, kon ik alles weer in elkaar zetten. Ik heb nog alles goed schoongemaakt met een tandenborstel en water. De wasmachine doet het weer! Alles bij elkaar ben ik een uurtje bezig geweest

Wil je meer weten over besparen en een (werkende) wasmachine? Lees hier over besparen op de was, over besparen op het drogen en 3 tips om te consuminderen op de was.

Fietsen repareren

De ketting ging van mijn fiets, meerdere keren achter elkaar. Ik zadelde mijn man er mee op, want ik heb een hekel aan saaie klusjes. Maar toen het de derde was gebeurd zei hij dat ik naar de fietsenmaker moest omdat het niet simpelweg erop leggen was. De fiets heeft drie maanden in de schuur gestaan.

Nu was ik na de succesvolle wasmachine reparatie in de mood! Ik heb dus een filmpje op internet opgezocht over de ketting van je fiets strak stellen. Daarbij leerde ik dat je daarvoor een boutje moet aandraaien waar ik nog nooit aan had gezeten. Dat was dus ook de sleutel tot die reparatie!

Omdat het een super irritante kettingkast is, en ik direct ook mijn ketting heb gesmeerd en banden opgepompt, duurde deze reparatie een half uur. Bij de fietsenmaker had dit zeker wel 30-40 euro gekost.

Daarna heb ik nog de fiets van mijn man een beurt gegeven. Hij wild die eerst ook naar de fietsenmaker brengen. Maar het was bij hem simpelweg een kwestie van bouten en moeren aandraaien en nieuwe batterijen in zijn achterlamp stoppen. Toen ook nog de banden van een step opgepompt zodat kleuter daar weer mee kon scheuren. Deze dingen hadden ons ook zo’n 30 euro gekost en duurde nog niet eens een half uurtje.

Iets een langer leven gunnen vind ik ontzettend leuk, mijn kleding repareer ik ook graag!

Iets zelf doen loont

Bij elkaar heb ik vandaag dus ons ongeveer 200 euro bespaart door het gewoon te proberen. Was het niet gelukt met de fiets, of de wasmachine, was mijn investering alleen wat tijd geweest. Dan hadden we alsnog de hulp van een specialist ingeroepen. Maar door het gewoon te proberen (en wat meer informatie op te doen via een filmpje) heb ik ons flink wat geld bespaard.

Het scheelt ook dat we een goede verdeling hebben van krachten binnen ons gezin. Mijn man raakt zenuwachtig als hij niet van tevoren precies weet wat hij moet doen. Hij vind buiten de lijntjes kleuren niet leuk. Ik vind dat altijd een avontuur en krijg er energie van. Daarnaast heeft hij last van zijn rug (artrose). Hij kan dus niet lang gebukt of gehurkt staan om een wasmachine te opereren. Maar schilderijen recht ophangen, dat kan hij veel beter dan ik. Of besluiten dat de gordijnen moeten worden gewassen. Ik zie dat soort details niet, tot zijn grote frustratie. Er hangen flink wat scheve schilderijen in ons huis voordat hij erachter kwam dat ik wel handig ben, maar niet erg nauwkeurig…

Enfin, mijn nieuwsgierige rusteloze aard heeft ons (naast de scheve schilderijen) vandaag weer 200 euro ‘gegeven’! Door wat voor nieuwe dingen te leren bespaar jij geld?

 1. Nadasurf Nadasurf

  Waarom koop je zo,n machine waarvan pluizenfilter nagenoeg onbereikbaar is?

  • Petra Petra

   Euhm wie bedenkt er nou dat onbereikbaar te maken? Ik zou het niet controleren bij een nieuwe, zo onvoorstelbaar is het.

  • Pluizen filter zit in een wasdroger, die heb ik niet.
   Deze wasmachine was van een redelijk merk, met allerlei opties die ik wilde hebben. Álle wasmachines die ik hiervoor heb gezien, hadden een gewone bereikbare pompfilter. Ik heb er verder niet over nagedacht tot ik tegen dit probleem aan liep.
   Dat is een modern probleem denk ik, net zoals je tegenwoordig ook niet meer de kogellagers kan vervangen omdat de trommel in een plastic blok vast zit. Niets aan open te schroeven.
   Het is waarschijnlijk net wat goedkoper in productie. En klanten komen er pas na jaren achter dat het een probleem vormt. Dan kopen ze misschien zelfs wel eerder een nieuwe.

   Bij de volgende wasmachine zal ik er zeker op letten! Hopelijk leren anderen ook van mijn fout!

   • Nadasurf Nadasurf

    Pluizenfilter of pompfilter geef het een naam. Tja geplande ouderdom alles is minder ook bij bv Miele of Asko al hoef je daar niet snel lagers te vervangen die gaan tig jaar mee 🙂

 2. Super gedaan!
  Mijn man en ik doen ook steeds meer reparaties zelf. Klussen ook steeds meer zelf. Deels omdat reparaties en onderhoud uitbesteden veel te duur is (er is tenslotte altijd wel íets dat niet goed werkt in een huishouden), maar ook omdat het steeds moeilijker wordt om personeel te vinden. Ik heb al een keer offertes gevraagd voor een trapkast, zelfs de offerte akkoord gegeven, maar vervolgens nooit meer iets gehoord. Uiteindelijk hebben mijn man en ik het zelf gedaan. Kostte ons wel een flink aantal dagen, maar we waren een stuk goedkoper uit en we hadden niet de frustratie van werklui die net niet leveren waar je om vraagt.
  Een kennis van ons zegt dat zelfs als je de eerste fout klust, je alsnog goedkoper uit bent. Wijze woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *