Press "Enter" to skip to content

Slimme recepten redden de dag

2

Aan het einde van deze maand zal ik mijn nieuwe e-book lanceren. Deze gaat uiteraard over koken, aangezien dat het thema is van deze maand. Hier alvast een tipje van de sluier…

Koken in het seizoen

Een aantal keer hebben mensen mij al verzocht om recepten te delen. Hoe krijg ik het voor elkaar om mijn gezin voor een budget van 80 euro per week volledig te voeden en alle andere dingen mee te doen? En dat al jarenlang? Dan ook nog als richtlijn 300 gram groente op een dag en minimaal 2 stuks fruit? (En luiers, enzovoorts) Dat al jarenlang?

Nou, veel trucs beschrijf ik al in mijn cursus over groen en goedkoop boodschappen doen, maar dat komt ook omdat ik flexibel ben. Ik kijk naar wat ik op dit moment heb en hoe ik daar zo ver mogelijk mee ga komen. En dat betekent dat ik kook in het seizoen. Van de seizoensgroente kan ik de beste deals vinden (zeker buiten de supermarkt). Daarnaast krijg ik nogal eens wat, spullen die snel op moeten (binnen een dag), dus moet ik dan alles omgooien. Dus dat betekent dat ik altijd net wat anders kook.Flexibel koken

De truc om goedkoop én gezond én groen te kunnen eten is dat je flexibel bent. Een goede voorraadkast hoort daarbij. Zonder vriezer met onder andere geraspte kaas, of een kast met zilvervliesrijst en tomaten in blik op voorraad, zou ik niet in staat zijn om elke dag weer wat lekkers en gezonds op tafel te kunnen zetten zonder te verspillen.

Dat betekent niet dat ik iedere dag weer opnieuw het wiel uitvind met koken. Dat ik iedere dag online zoek naar een passend recept voor wat ik heb. Dat doe ik wel eens hoor, de ingrediënten intypen en dan recept erachter. Vaak kom ik dan op hele goede ideeën of combinaties. Maar met drie kleine kinderen is dat echt geen dagelijkse routine.

Mijn truc is dat ik een aantal basisrecepten ken waarmee ik eindeloos kan variëren. De basis is steeds hetzelfde. Mijn universele recept voor soep was hier al een voorproefje van. Iedere groente (zo ongeveer, ik houd niet zo van sla-soep) kan je combineren met aardappel om een gebonden maaltijdsoep van te maken.Combi-meer recepten

Een snelle brainstormsessie op mijn Facebookgroep resulteerde in een goed woord ervoor. Ik dacht aan slim, flexibel, zuinig, seizoen en aanbiedingsgebonden. Maar onder welke titel ik deze universele recepten met jullie kon delen, dat kon ik zelf niet goed verzinnen. Gelukkig bestaat er social media!

Mijn nieuwe ebook aan het einde van deze maand zal “Combi-meer recepten: slim en zuinig koken met de seizoenen” gaat heten. Daarin zal ik de basis van bijvoorbeeld een quiche-recept geven, of soep, stamppot, sauzen en suggesties waarmee je die kan vullen. Ook zal ik daarbij wat waarschuwingen geven (zoals maak een quiche niet te nat). Dan kan je er zelf mee aan de slag gaan.Geheimen van de chef

Eerlijk gezegd probeer ik juist zo min mogelijk geheimen voor jullie te hebben in hoe ik het doe. Goed leven van een klein budget is nu eenmaal keuzes maken en omvat veel haken en ogen. Gezondheid en mijn kinderen gaan bij mij altijd voor. En genieten komt zeker op een goede tweede plaats. Daarom wil ik dus zo verstandig mogelijk omgaan met het eten dat we hebben en dat zo lekker mogelijk maken.

Soms klagen mensen wel eens dat de frambozen zo duur zijn in de winter, of de paprika’s, of andere zaken. Daar heb ik dus helemaal geen last van. Ik kan altijd ongeveer hetzelfde blijven koken (oké ik maak meer salade in de zomer en meer stamppot in de winter) en toch altijd de groente nemen die de beste prijs heeft voor dat moment. Ik hoef geen paprika’s te hebben voor mijn spaghettisaus (als de vriezer leeg is). Dan doe ik er wel wat anders in dat er goed bij past.

Als jij vastloopt in altijd dezelfde recepten en altijd dezelfde smaken, of als je geen idee hebt hoe je goed kan inspelen op voordelige aanbiedingen, dan is mijn kookboek zeker wat voor jou! Ook als je moeilijke eters hebt, kan je door te combi-meer-koken nieuwe ingrediënten introduceren. Door mijn kookboek leer je op een andere manier naar eten te kijken en te koken vanuit wat je al hebt, in plaats van richting een eindplaatje.

Kan jij flexibel koken? Of ga je toch vaak naar de vertrouwde formules?

  1. Ik heb een bepaald repertoire dat ik steeds afwerk moet ik bekennen. Maar dat bevalt eigenlijk prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *