Press "Enter" to skip to content

“Smaakvrienden” is het enige kookboek dat je nodig hebt

6

De bewering dat Smaakvrienden het enige kookboek is dat je nodig hebt, doe ik niet zelf. Mijn vader beweerde dat tegen mij. Nu neem ik graag zijn advies aan als het gaat over goede boeken, zoals de Supermarktleugen. Maar dit vond ik wel een boude bewering toen ik het eerst hoorde. Toch ben ik het helemaal met hem eens nu ik het boek ken!

Originele invalshoek

Bij een kookboek verwacht je normaal gesproken recepten. Anders is het een boek over koken geschreven. Ook goed leesvoer, maar geen kookboek. Toch is dit een kookboek zonder recepten. Althans, ik citeer even om het beter uit te leggen:

Meesterkok Angélique Schmeink heeft van alle groenten overzichtelijk uitgewerkt met welk andere ingrediënten, bereidingen en technieken zij dan wel boezemvrienden dan wel spannende vrienden zijn. Door de specifieke rangschikking verschaft Angélique een makkelijke manier om smaken te combineren en spannende recepten te creëren.

In dit kookboek staan dus bereidingswijzen en combinaties die goed passen bij een specifieke groente of fruit. Daarmee kan je dus inspelen op wat jij al hebt liggen! Precies waar ik ook op doel met mijn combineer-recepten!

Koken met wat je hebt

Ik blijf er op hameren: het is veel voordeliger voor alles en iedereen als je kookt met wat je hebt liggen. Dan laat je geen dingen over de datum gaan, hoef je geen eten weg te gooien, wat zowel jouw portemonnee als het milieu ontlast. Smaakvrienden helpt je daarbij.

Doordat het is samengesteld door een chefkok is er veel beter over de smaken nagedacht dan dat wij gewone mensen kunnen doen. Wij worden ten slotte niet betaald om de hele dag bezig te zijn met smaken, wij zijn daarin geen experts. De combinaties die in dit kookboek staan kunnen zowel spannend zijn als ‘klassiek’. Er staat ook in wat voor andere soorten bereidingswijzen je kan proberen.

Eigenlijk draait dit hele boek om onder begeleiding en advies van een meesterchef uit je eigen comfortzone te treden in de keuken. En dat vind ik natuurlijk ontzettend gaaf! Dat zorgt ervoor dat je je horizon verbreedt, en een bredere horizon opent perspectieven. Op smaakgebied, op eten en dus ook op boodschappen en koken.

Wat mij meestal stoort bij recepten is dat je bepaalde dingen in huis moet halen die je verder nooit gebruikt. Zeker als het recept toch niet zo’n succes is, staat zo’n flesje HP saus maar een beetje te verstoffen. Je kan dan wel weer alternatieven gaan bedenken, maar waarom volg je dan überhaupt een recept? Bij Smaakvrienden heb je dat probleem dus niet! Je hoeft niets vreemds in huis te halen, je kijkt naar wat je hebt en hoe je dat op een nieuwe manier kan combineren of bereiden.

Beetje duur

Het vorige kookboek dat ik deze maand in het zonnetje zetten in mijn serie Boeken over besparen had een klein, vriendelijk prijsje. Dit kookboek niet. Maar dat komt omdat dit boek ook van ontzettend goede kwaliteit is (qua tekst, afbeeldingen en andere dingen zoals drie leeslinten) en daarnaast een originele, vernieuwende kijk op koken heeft. Het is de prijs waard, echt.

 1. Klinkt heel interessant! Vroeger volgde ik ook vooral recepten. Maar het geeft je veel meer vrijheid in de keuken als je leert wat de basis is, wat je kunt combineren. Én kooktechnieken.

 2. Lot Lot

  Lijkt me geweldig boek om te hebben maar wel erg aan de prijs.
  Ik combineer graag zelf en de laatste 2 jaar heel wat ervaring ermee gekregen. Partner heeft licht diabetes 2 en was gebaat bij minder koolhydraten. Als lunch nu 1 boterham en kom soep, die elke dag anders is.
  Met peulvruchten ipv aardappelen ook veel geexperimenteerd en bij veel is dat heerlijk.
  Maar bv spruiten waar partner gek op is past niets van peulvruchten, die blijven dus met aardappelen gegeten worden. Ook in stamppotten gaan we de aardappels niet vervangen, dat was ook geen success met bv bloemkool of koolraap. Hij gaat ze gewoon slechts 1x in de 2 weken eten ipv 2x per week.

 3. Klinkt interessant. Gelukkig weet ik zelf inmiddels wel aardig goed welke dingen goed met elkaar combineren. Gewoon zelf uitgezocht, veel proeven en uitproberen. En vooral ook onthouden wat vorige keren werkte. Dan lukt het steeds beter

 4. Norbert Norbert

  Eind november 2017 is er een nieuwe versie van Smaakvrienden verschenen. Kombineert Smaakvrienden Groenten en Smaakvrienden Fruit. Kost 34,95 EUR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *