Press "Enter" to skip to content

Universele soeprecepten

6

Ik ben echt ontzettende fan van soep! Mijn man heeft mij verboden om meer dan twee keer per week soep te eten, maar stiekem kan ik het wel iedere dag eten. Ik vries dan ook vaak bakken soep in om later als lunch te eten. Soms ontbijt ik wel eens met groentesoep. Daarom als eerste sneak-peek in mijn universele receptenboek: soep!!

Soep is een ontzettend gemakkelijke manier om extra groente binnen te krijgen. Als ik een gebonden soep maak, zonder stukjes, eet zelfs mijn koppige (schattige) peuter groente. Daarnaast is het slank, vullend en de ideale verwerker voor alle soorten vlees en groente. Als je een groente niet goed kent, kan je het altijd nog in een simpele soep gooien!

En soep vriest ontzettend fijn in. Want ik kook wel eens speciaal voor de vriezer!
Heldere soep

De eerste keer dat mijn man mijn groentesoep at zei hij: waar is de soep, ik zie alleen maar groente! Mijn heldere soepen zijn altijd nogal goed gevuld. Ik maak eigenlijk alleen maar groentesoep, kippensoep of paddenstoelensoep in een heldere soepvorm. De rest vind ik lekkerder als gebonden soep.

Benodigdheden:

 • Ui en wortel fijngesneden
 • Andere groente en/of vlees in kleine stukjes (rundvlees, kip, varkenvlees, maïs, prei, bonen, bloemkool)
 • Bouillon (blokje met water, zelfgetrokken bouillon of pot met fond)
 • Deegwaren zoals vermicelli, pasta of rijst (optioneel)

Werkwijze:

 1. Bak de ui en wortel (en eventueel knoflook) gaar in olie of boter. Doe er eventueel ook al andere harde groente bij. De ui mag best een paar zwarte randjes hebben, dat aangebrande geeft de soep een heerlijke volle smaak.
 2. Voeg water of bouillon toe tot de groente ruim onder staan.
 3. Voeg alles toe wat je niet hebt meegebakken: aardappel, gaar vlees, wat je maar hebt liggen.
 4. Kook dit minimaal een half uur. Ik maak de soep vaak al in de ochtend of vroege middag en laat het de hele dag op een laag vuurtje (of in de slowcooker) trekken.
 5. Een kwartier voordat je gaat eten voeg je de deegwaren toe.
Gebonden soep

Een gebonden soep maak ik liefst door (een deel van) de soep te pureren met een staafmixer. Je kan ook een gebonden soep maken met bijvoorbeeld een roux basis of maizena papje, of door er room doorheen te gooien. Ook erg lekker, maar deze soepen warmen minder goed een tweede keer op. Daarom kook ik liever een aardappel (of twee) mee om het met het pureren te kunnen binden.

Benodigdheden:

 • Ui grof gesneden
 • Groente (bijvoorbeeld prei, wortel, pompoen) grof gesneden
 • Smaakmakers (zoals knoflook, rode peper, specerijen)
 • Olie of boter
 • Aardappel
 • Bouillon (zelfgemaakt of van een blokje)
 • Toevoegingen naar smaak (bijvoorbeeld croutons, hamblokjes, uitgebakken spekjes, geglaceerde uien, crème fraîche, geraspte kaas, fijn gesneden bosui, gekookt of gepocheerd ei, kruiden zoals peterselie, basilicum, enzovoorts)

Werkwijze:

 1. Bak de ui, groente en smaakmakers in de boter of olie tot de ui glazig is en het allemaal een beetje gebruind begint te raken. Dat geeft een lekkere smaak.
 2. Voeg de bouillon en aardappel toe en laat het gaar koken (ongeveer 20-30 minuten)
 3. Haal eventueel een deel van de groente en ui eruit met een schuimspaan. Pureer de rest van de groentesoep met een staafmixer of in de blender. Als deze erg dik is, kan je altijd nog wat extra (heet) water of bouillon toevoegen.
 4. Doe de toevoegingen erin en maak het geheel op smaak af (peper, zout, tabasco, maggi, ketjap, wat je maar lekker vind).
 5. Serveer eventueel met stokbrood, reifekuchen, pannenkoeken, (tortilla) chips, toast, pizzabroodjes, of iets anders dat je lekker vind (of op moet).

Pas op: croutons en zuivel op het laatste moment in de soep doen, niet daarna nog eens opwarmen. Deze ook niet toevoegen als je de soep wilt invriezen.Bouillon

Bouillon is een rest-verwerker pur sang. Het is in feite alle gezonde en smakelijke stoffen uit oneetbare delen koken. Schillen van uien, vissenkoppen en graten, aardappelschillen, je kan het zo gek niet bedenken of je kan het bewaren voor bouillon.

Toen iedereen nog bijna al hun voedsel zelf verbouwde, waren ook deze resten kostbaar. Niets werd weggegooid. Alles wat uit de bouillon werd gezeefd, ging namelijk weer in de slobber voor de varkens. Die maakten er weer heerlijke hamlapjes en worsten van!

Werkwijze:

Zet een slowcooker, een sudder- of stoofpan op met water. Het doel is om ieder restje smaak uit jouw ingrediënten te trekken. Dat kan je het beste doen door het heel lang, heel zacht te verwarmen. Gooi al je resten in de pan en zorg dat het onder water staat. Droog gekookte bouillon is niet zo erg smakelijk (geloof mij maar op mijn woord en bespaar jezelf de moeite om het te moeten aanschouwen).

Als je er genoeg van hebt, of ongeveer 8 uur later, zeef je alle restanten voedsel eruit. Dit kan je aan de varkens geven, of in de groenbak doen. Gekookt eten hoort in ieder geval niet op de composthoop, dat trekt ratten aan.

De bouillon is zonder zout, houd daar rekening mee als je er verder mee gaat koken. Je kan het in de vriezer bewaren, of wecken, of binnen 3 dagen opmaken vanuit de koelkast. Zelfgetrokken bouillon is heerlijk in risotto, ragout en natuurlijk als basis van soep!

Welke soep is jouw favoriet?

 1. Bedankt voor deze handige basisrecepten! Bij ons staat morgen lekkere groentesoep op het menu. Ook omdat ik nog grieperig ben.

 2. Lot Lot

  We eten bijna elke dag soep bij de lunch. En ik maak het van van alles.
  Resten groente worden ingevroren tot een behoorlijke hoeveelheid, dan even opkoken met bouillonblokje en de staafmixer erdoor.
  Van maagjes en hartjes maak ik ook bouillon en vries alles apart in zodat ik de maagjes en hartjes als vulling kan gebruiken. Ook bak ik vaak een kilo gehaktballetjes voor de voorraad. Soepgroente is ook altijd in de vriezer.
  En karkassen zijn ook ideaall om boullion van te trekken.
  Soms kom ik een kist tomaten op de markt voor weinig tegen, ook koken, pureren en in porties invriezen als basis.

  • Ja inderdaad, jij begrijpt het helemaal hoe je soep en bouillon ideaal kan inzetten. Echt een goede restverwerker!

 3. […] een aantal basisrecepten ken waarmee ik eindeloos kan variëren. De basis is steeds hetzelfde. Mijn universele recept voor soep was hier al een voorproefje van. Iedere groente (zo ongeveer, ik houd niet zo van sla-soep) kan je […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *