Press "Enter" to skip to content

Staycation: vakantie vanuit je eigen huis

7

Op vakantie gaan is leuk, maar er zijn dingen die er niet zo leuk aan zijn. Inpakken, uitpakken, een vreemd bed en spullen thuis vergeten. Daarnaast is vliegen ontzettend slecht voor het milieu en te goedkoop. Met de auto heeft ook weer zijn eigen nadelen, net als fietsen en dergelijke. Maar wat als je de leuke dingen van vakantie combineert vanuit je eigen huis?

Thuisblijven of staycation?

De afgelopen jaren zijn wij thuisgebleven tijdens de zomervakantie. Zonder auto en met baby’s zagen we het gewoon niet zitten om te gaan slepen. Maar de vrije dagen van mijn man gingen dan op aan de kraamweek of het opknappen van het huis. Dit jaar wil ik echter niet simpel thuisblijven en de tijd invullen met ‘moeten’. Ik wil een echt staycation houden!

“Staycation: a holiday […]  spent at home and involving day trips to local attractions”

De bedoeling van een staycation is dat je doet wat je normaal gesproken zou doen als je in een hotel of op een camping zit. Mijn favoriete bezigheden zijn broodjes halen in de ochtend. Mijn man heeft het liefste luie dagen bij het zwembad en mijn kinderen gaan ook graag ergens naartoe voor een dagdeel.

Planning

Mijn man krijgt altijd pukkeltjes van mijn behoefte aan overzicht en planning als het gaat om bezigheden. Maar mijn hoofd is een chaos en ik wil graag weten waar ik aan toe ben. Dus maak ik stiekem een lijst van welke dingen ik graag wil doen deze staycation.

Een groot voordeel is dat ik in het toeristische Limburg woon. Er zijn hier dus genoeg dingen om te ondernemen op fietsafstand. Maar eerlijk gezegd ken ik geen stukje Nederland waar geen vakanties naartoe worden gepland. Als je geen idee hebt waarom mensen naar jouw woonplaats toe zouden gaan voor vakantie, kan je doen wat iedere toerist ook doet. Bekijk je woonplaats via de website van de VVV.

Mijn woonplaats staat niet op deze lijst, maar wel op deze website over Limburg. Dit is ook via de VVV. Geen idee waarom ze het apart hebben staan. Zal wel zijn om alles overzichtelijk te houden…

Uitstapjes

Het idee van een staycation is dus niet dat je een week thuis op de bank blijft hangen. Of dat je het hele huis even een goede beurt geeft of opknapt of… Het idee van een staycation is dat je alle voordelen neemt van een vakantie en die combineert met alle voordelen van je eigen huis.

Dus geen kinderen die niet kunnen slapen vanwege de vreemde omgeving, maar een goede nachtrust in hun eigen bed. Geen rugpijn vanwege de andere bedden, maar je eigen kussen en bed. En je eigen wc, daar kan ik ook altijd wel erg van genieten. Of is dat een beetje raar?

Plan dus wel de familie-tijd in. Haal de broodjes in de ochtend. Plan uitstapjes naar markten, naar musea of doe een shoppingtrip. Net wat je ook op vakantie leuk vind om te doen. Zet het zwembad in de tuin op of ga ergens aan het zwembad liggen. Ga uiteten, haal af, spendeer geld zoals je normaal op vakantie ook doet.

Goedkoper en groener

Een groot voordeel van een staycation is dat je geld overhoudt. Je spendeert dan misschien wel meer geld als wanneer je gewoon zou thuisblijven, door alle uitstapjes. Maar je bespaart geld doordat je geen overnachtingen hoeft te betalen, geen reiskosten heen en terug hebt en je ook geen extra dingen moet halen zoals speciale hesjes voor in de auto of verplichte badmutsen voor het zwembad. Je kan gewoon je eigen fiets pakken in plaats van dat je die huurt.

Daarnaast is het groen. Naast dat je de reiskosten bespaart zal er ook minder verspilling zijn. De kleine reisverpakkingen die je anders haalt voor in het vliegtuig. Alle wegwerpspullen die zo handig zijn op vakantie. Die hoef je nu niet te kopen. Mag wel hoor, als je er een vakantie-gevoel van krijgt, dat je niet of minder hoeft te (af)wassen. Maar het is makkelijker om wel van je eigen borden te eten.

Wat het voor jou leuk maakt

Zet op een rijtje waarom je graag op vakantie wilt gaan. Voor mij persoonlijk zou het een week zijn waarin we meer (ja nog meer) als familie dingen ondernemen. Maar het kan ook meer uiteten gaan zijn. Of het zwemmen. Of fietstochten maken, of bezienswaardigheden bezoeken.

De kans is ontzettend groot dat je die ook vanuit je eigen huis kan doen. Zonder extra reistijd, zonder extra kosten, vanuit je eigen bed (en wc).

Heb jij jouw woonplaats wel eens met een VVV bril bekeken? 

 

 1. Jazeker wel. Wij gaan nooit op vakantie, en dat doe ik dus regelmatig op die manier. Er is hier van alles te doen : )

 2. Janne Janne

  Jahoor, ik ken mijn provincie en ook veel andere provincies goed! Pieterpad en Drenthepad gelopen, allerlei uithoeken van verschillende provincies verkend op de fiets, met het campertje op veel plekken in Nederland gestaan en overal gefietst en gewandeld!
  Vroeger, met kle8ne kinderen, deden we vaak een woningruil met een soortgelijk gezin. Niks mee te sjouwen, heerlijk!
  En soms gewoon een vacantie thuis blijven, ook leuk!
  Maar toch……..’n poosje in een andere omgeving vertoeven is best goed voor een mens.

  • Dat klopt, een poosje in een andere omgeving kan ook erg goed zijn. Maar het is vaak niet echt ontspannend of noodzakelijk voor het ‘vakantiegevoel’. Het is meer goed om elkaar even in een andere omgeving te zien en uit de dagelijkse routine te worden gebroken. Maar dat kan ook juist erg vermoeiend zijn 😉

 3. Bieke Bieke

  Heel leuk vind ik altijd om een busrit te maken instappen en de hele rit uitzitten tot je weer bij het opstappunt bent. Zo zie je wijken van je eigen stad die je nog nooit bezocht hebt. Bezoek eens een kerkdienst in een kerk in je omgeving waar je nog nooit geweest bent. Stroomt er ergens in de buurt een beekje? plan daar dan je picknick, je voeten en drinken in het water en lekker eten dan maar. We kijken ook of wijkverenigingen wandel of fietstochten organiseren, zo zien we elke keer weer nieuwe delen van onze woonplaats. Spreek af dat je gaat wandelen en elke tweede afslag rechtsaf gaat, kijken waar je uitkomt. Haal pizzabodems en beleg ze samen met de kinderen. Maak van je huiskamer een hotelkamer met tv. lekker in de kussens op de grond een film kijken. Fiets naar een ander dorp omdat daar een lekkere ijssalon zit. Kies elke keer een andere smaak ijs en laat elkaar proeven, geef een smaak een cijfer, het hoogste cijfer koop je de laatste dag van de vakantie nog een keer. Maak van je badkamer een welness. Neem een masker, lak je nagels, smeer jezelf in met een lekker lotion en blijf de rest van de dag in badjas rondlopen en neem er vooral een prosecco bij. Ga zelf kersen/aardbeien plukken bij de boer en maak bowl van het verse fruit met de kinderen. Als je geen hond hebt, neem dan eens een vakantiedag een hond van een ander, lekker uitlaten met z’n allen. Zorg aan het begin van de vakantie dat de bedden zijn verschoond en de wasmand leeg is. Gebruik zo nodig de handdoeken wat langer dan anders en was pas weer als de vakantie officieel is afgelopen, alleen badgoed spoel je even uit.. net als op de camping. Misschien kun je eens een voetbalwedstrijd/hondenschool/ of een andere sportvereniging bezoeken en kijken hoe ze daar sporten. Laat de kinderen een toetje uitzoeken in de supermarkt. Ga met kleine kinderen naar het treinstation en kijk eens welke treinen er langskomen. Kijk of er een kerktoren of een hoog gebouw in de omgeving is en geniet van het uitzicht. Bij ons in de buurt varen verschillende pontjes, fiets van de een naar de ander en maak verschillende cruises op een dag. Weet je een huis met een mooie tuin, fiets er een langs en kijk wat er nu bloeit.
  Is er een mooie begraafplaats in de buurt, fiets/wandel daar eens overheen. Zet een speurtocht uit of laat wat muntjes vallen en maak er een zoektocht van. Ga naar de markt en proef van het fruit en kaas en eet een visje. Plan een voorleesmiddag in de bieb of ga zelf een dagdeel naar de bieb en lees eens rustig de tijdschriften, vaak is er gratis koffie of neem zelf drinken mee. Pas een middag op de kinderen van een ander en leen jouw kinderen een middag aan die ander uit, win win voor beide moeders/vaders want een drukke middag, een vrije middag. Haal bij de bibliotheek boeken over de geschiedenis van je woonplaats of provincie, ik vind daar elke keer weer dingen in om naar toe te fietsen. Met kleine kinderen Plan een ridder/jonkvrouw dag, bezoek een kasteel, noem ze de hele dag Ridder en dan de naam of Jonkvrouwe.. trek ze passende kleding aan en natuurlijk bepalen zij wat er die avond op de Dis staat, noem je de fiets Stalen Ros en jij bent de Kamenier en de Schildknaap. Kortom die dag zijn zij de baas.
  Mocht halverwege de vakantie de chaos in huis iets te groot worden, spreek dan af, dat je de volgende ochtend allemaal in een hotel werkt. Allemaal even het kamermeisje en de onderhoudsman zijn en na een paar uur, is het weer helemaal klaar voor de vakantiegasten.

  • Hahaha, dat ‘werken in een hotel’ is een ontzettende goede! Ga ik ook invoeren.

 4. Ha Eline,

  Zou ik deze blog mogen gebruiken voor een verhaal op NU.nl over thuisblijfvakanties? Ik kan erg goed een bron gebruiken die bewust dit soort vakanties houd.

  Met vriendelijke groeten,

  Lisanne Wieringa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *