Press "Enter" to skip to content

5 tips om December betaalbaar te houden

6

December is de duurste periode van het jaar. Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw kunnen veel geld kosten. Maar met deze tips kan je in december besparen én overdadig zijn!

1. Plan vooruit

Het beste is om het hele jaar alvast rekening te houden met de duurste maand. Dat kan je op twee manieren doen:

1. Spaar iedere maand voor december

Stel een budget vast voor alle cadeau’s en het eten en deel dat bedrag door twaalf. Je kan het bedrag ook door tien delen en zo of januari of november jezelf wat extra ruimte geven, naast natuurlijk de decembermaand zelf.

2. Koop het hele jaar alvast wat in

Ik heb zelf een cadeau-kast waarin ik het hele jaar leuk speelgoed verzamel. Zo heb ik altijd wat bij de hand voor een kinderverjaardag, maar ook een voorraad voor de dure maand. Daarnaast heb ik een ruime voorraad en grote vriezer. Ik heb in september alvast de kip gekocht, die we met kerst gaan eten.

Door niet alles van het laatste moment te laten afhangen, kan je uitgebreid december vieren zonder in het rood te komen.

 2. Cadeauplan

Het minimalistisch vieren van december vind ik niet leuk. Ik vier vooral Sinterklaas graag uitgebreid, het is niet voor niets een kinderfeest. Mijn man vindt echter als Limburger met katholieke wortels het kerstfeest veel belangrijker. Dus vieren we het allebei uitgebreid met cadeaus.

In ons huishouden krijgt ieder kind tien cadeaus per feest.

Dat klinkt als ontzettend veel (en dat is het ook), maar het kost ons niet ontzettend veel geld. Mijn oudste is vijf jaar en mijn kinderen zijn dus nog klein. Voor kleuters en peuter geldt: more = more.

In oktober ga ik in mijn kast kijken en tellen. Dan zoek ik uit waar de gaten precies zitten. Wat ik niet op de weggeefhoek heb opgehaald of op de koningsmarkt heb gevonden, ga ik goedkoop in de winkel halen. Ze vinden het ontzettend leuk om iets van 50 cent uit te pakken. Vaak is dat ook hetgeen waarmee ze het meeste spelen de eerste dagen.

Ik heb vaak enkele grotere cadeaus, die ze later echt blijken te pakken. Maar nog kosten die vaak niet meer dan 5 tot 10 euro per stuk. Als de kinderen ouder worden, zullen we de hoeveelheid waarschijnlijk wel gaan inperken. Maar voor nu laat ik ze lekker door een berg pakpapier razen. Ik vind dat heerlijk om te zien!

Door vroeg te beginnen met inkopen en door tussendoor te kijken wat ik nog nodig heb, zorg ik dat ik optimaal gebruik maak van alle besparende opties qua cadeaus. 

een bruin en grijs breiwerk

3. Maak het zelf

Een paar maanden van tevoren begin ik met het zelf maken van cadeaus. Ik heb zelf nu net een lijst uitgeschreven wat ik voor ieder kind kan maken. Deze krijgen ze tijdens Kerstmis, aangezien er nog steeds geen haak-piet of knutsel-piet op televisie voorbij is gekomen.

Sowieso vind ik dat ook een mooie manier om meer bij de kerstgedachte aan te sluiten. Sinterklaas vind ik echt een kinderfeest waarbij het om het uiterlijk draait. Wij volwassenen doen allemaal alsof en het gaat meer om de hoeveelheid cadeaus. Bij Kerstmis gaat het mij toch meer om de gedachte erachter, om de moeite die erin gestoken is.

Door zelf cadeaus te maken hoop ik ook dat mijn kinderen meer waardering hebben voor handwerk. Dat ze ook verder kijken dan een prijskaartje. En hopelijk gaan ze ook na hun kindertijd zelf cadeaus maken!

Over het algemeen kosten cadeaus die je zelf maakt minder dan wanneer je ze in de winkel koopt. Je kan natuurlijk worden meegesleept door een commercieel kant-en-klaar project of de nieuwste DIY hype. Maar als je kijkt naar wat je hebt en wat je kan, zal je vaak met goedkope, liefdevol gemaakte cadeaus kunnen komen.

Door zelfgemaakte cadeaus druk ik de kosten, maar geef ik mijn kinderen ook een waardevolle les mee. 

gebakken appels uit de oven

4. Eten moet je koken

Naast dat ik extreem dol ben op de cadeaus met december, ga ik ook nog eens voluit voor het eten. Had ik al gezegd dat een minimalistische kerst niet aan ons besteed is? Nou, bij deze dan! Dit jaar eten we één dag bij mijn schoonouders, maar andere jaren kook ik drie dagen zelf. Mijn man eist ieder jaar zijn vissalade, dat is voor hem hét kerstdiner. Ikzelf kan geen kerst voorstellen zonder uitgebreid ontbijt.

Maar ook hier weet ik de meeste waar voor mijn geld te krijgen. De vriezer is hier een handig hulpmiddel bij, maar kunnen koken is een tweede. Voor kerstavond hebben we een gourmetschotel. Maar wat ik daarvoor doe is zelf een kipfilet in stukjes snijden en marineren. Ik maak zelf mini-hamburgertjes van rundergehakt. Een kipnugget is eigenlijk een mini-kip-schnitzel. Ik koop geen voorgesneden rauwkost, maar pak zelf het mes. Een geklutst ei, wat champignons en als dessert pannenkoekbeslag in de pannetjes met warm fruit en een bolletje goedkoop vanille ijs. Dat vanille ijs koop ik in oktober alvast, want het goedkopere merk is altijd rond december uit de vrieskisten verdwenen in de supermarkt.

De rest van de champignons eten we met een runderstoof op eerste kerstdag. Ook het stoofvlees sla ik eerder in. Daarnaast eten we tweede kerstdag een kip uit de oven. Kalkoen is wat te groot, maar misschien als ik drie grote puberzonen heb dat ik dat ook eens ga proberen. In ieder geval koop ik het vlees alvast vanaf september in. Ook de bloem voor de oliebollen die ik op oudjaarsdag altijd maak, heb ik weken eerder al in huis.

Ik plan lang van tevoren wat we eten en ik koop het al vroeg in, om de prijsstijgingen rond december voor te zijn. 5. Maak gebruik van de december-gekte

Het is een aloude tip om in januari kerstspullen in te kopen. Maar wij maken gebruik van nog meer december-gekte. Vlak na sinterklaas kan je namelijk super goedkoop chocolade oppikken. Van al die S’en en P’s kan je zelf chocolaatjes maken om met de Kerstdagen cadeau te geven.

De dag na kerstmis ga ik weer naar de supermarkt. Ik haal dan het gourmetvlees en de lekkere hapjes voor Oud en Nieuw en gooi die voor een week in de vriezer. De supermarkten hebben altijd teveel ingekocht en alles is dan ontzettend afgeprijsd.

Daarnaast ga ik in januari op marktplaats en Facebook rondkijken om optimaal gebruik te maken van de december-gekte. In februari is er weer een kind jarig hier in huis. Vaak komen ouders rond januari tot de conclusie dat er veel te veel speelgoed in huis terecht is gekomen. Ik pik dan vaak erg mooi tweedehands speelgoed op. De echte koopjes komen dan al weer in mijn cadeau-kast terecht.

Ook is dit het moment om voor chique kleding in een grotere maat te kijken voor je kinderen. Of voor jezelf, wat dat betreft! Ook in de kledingwinkels is in januari een grote sale, vanwege alle feestkleding die niet is verkocht. Zo plan ik direct al weer vooruit voor de volgende decembermaand!

Wanneer begin jij aan december te denken?

 1. Ik denk ook al voor de zomer aan december. Meestal vanaf mei spaar ik de marktplaats inkomsten voor sint en later kerst. Zo voelt t als gratis :). Nodig is t niet meer, maar het is nu eenmaal een gewoonte geworden. Verder pas ik hetzelfde als jij toe.

  • Wat een leuk idee! Ik houd nog wel een zegelboekje apart voor de december maand. Voelt ook als een kerst bonus

 2. Nancy Nancy

  Ik begin nu ongeveer aan de decembermaand te denken. Wij geven een cadeau (meestal 2) met Kerst. Dat is dan bijv voor mijn zoon een seizoen van zijn favoriete tv serie op dvd. Aangezien dat ik dat zelf ook heel graag zie is het ook een beetje voor mezelf 😉 Wel is het een prijzig cadeau tenminste voor mij) dus spaar ik mijn gfk enquetepunten op voor een Bol of Wehk cadeaubon. Dan heb ik hopelijk de helft al verdiend. Verder is het zo een gewoonte geworden dat iedereen bij mij komt voor een HighTea in de decembermaand. Dat wordt al snel te druk in mijn kleine woonkamer dus heb ik het ook nog gesplitst in 2x. De ene keer mijn familie en de andere x schoonfamilie. Dan denk ik weer wat heb ik me op mijn hals gehaald. Ik maak nl bijna alles zelf. Kippenragoutpasteitjes, cakejes, muffins en sandwiches noem maar op. Gelukkig heb hiervoor al veel budget recepten en sla het vlees ook in als het in de aanbieding is.

  • Ja als de kinderen groter worden zal het volume van de cadeaus ook kleiner worden (maar duurder inderdaad)
   Wat leuk van die high tea! Zelfgemaakt is én lekkerder én scheelt veel in de kosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *