Press "Enter" to skip to content

Toffe site: Gierige Gerda

4

Ik ben dol op gekke namen (zoals deze). Toen ik over Gierige Gerda las, bleef dat dus direct hangen. Zij heet eigenlijk Minke, maar zocht een catchy naam. Nou, mij heeft ze er dus mee gevangen!

Besparen

Gierige Gerda is echt iemand die doet aan besparen, niet aan consuminderen. Maar dat maakt het niet minder interessant om te volgen wat zij doet. Zij is een extreme koopjesjager en zet iedere keer alles op haar Instagram account. Wat zij doet is te vergelijken met het extreme couponing wat je in de Verenigde Staten ziet. En ze maakt er ook nog eens geweldige foto’s van!

Vaak scoort zij gratis producten, of dingen voor een kleine prijs. Dat is ook de reden dat deze bijzondere bespaarder rond kan komen van 5 euro per persoon, per week. Een combinatie van gratis-acties en andere voordelen zorgt ervoor dat je jouw budget omlaag kan brengen. Maar….
Nadelen

Wat dat betreft ben ik het wel met Sjoukje eens: de nadelen van dit soort koopjesjagen is dat het vaak:

 1. Ongezonde, bewerkte producten zijn, wat Michal Pollan ‘voedselproducten’ noemt. Daar is namelijk veel winst op de behalen en wordt veel geld in de marketing gestopt.
 2. Het is slecht voor het milieu aangezien het vaak ook goed verpakte, ongezonde, bewerkte fabrieksproducten zijn. Ik kies zelf liever voor eco-vriendelijke besparende oplossingen.
 3.  Het kost veel tijd om het allemaal uit te zoeken. Maar dat kan je dus in principe aan Gierige Gerda overlaten, nu je haar kent.
 4. Je betaalt wel zeker met iets, namelijk met informatie over jezelf. En nu ben ik fan van Google (telefoon, chromebook, cloud-werken), dus qua Big Data ben ik al een verloren zaak. Maar ik ben gestopt omdat ik die telefoontjes en mailtjes zo zat werd.
Nu wel of niet doen?

Zelf doe ik het bij tijd en wijlen wel. Gratis heeft toch een bepaalde aantrekkingskracht. Maar ik merk ook dat er een steeds grotere weerzin op komt, doordat het allemaal zo slecht is voor mijzelf en het milieu. Dus eigenlijk bewonder ik het, maar zit er bij mij persoonlijk geen passie achter om het ook zo te doen.

Echter, als er bijvoorbeeld een actie is voor gratis tandpasta of voor iets dat we echt gebruiken, ben ik er wel weer blij mee. Ik hink dus echt op twee gedachten over Gierige Gerda en het extreme koopjesjagen. Dat komt denk ik ook doordat we leven van een extreem klein budget. Zou dit niet zo zijn, dan zou ik vermoedelijk toch eerder kiezen voor ‘goed’ in plaats van ‘gratis’.

Hoe sta jij tegenover deze kwestie? Is alles goed, zo lang het maar gratis is? Of vind je de nadelen zwaarder wegen?

 1. Ria Ria

  Ook bij gratis (en wat is gratis? het heeft altijd iets gekost: grondstoffen, vervoer enz.) stel ik mijzelf vragen als: heb ik het echt nodig, had ik het anders ook gekocht, ga ik er iets mee doen?

  • Inderdaad! En vaak betaal je tegenwoordig met informatie voor ‘gratis’ dingen.
   Ach, het is een leuke om te kennen en te volgen, maar inderdaad niet mijn stijl

 2. Ans Ans

  Ik moet bekennen vroeger bestelde ik alles als het maar gratis was. Tegenwoordig ben ik een stuk kieskeuriger. Ik moet het anders ook gebruiken of ik moet er iemand blij mee kunnen maken. Want gratis bestaat eigenlijk niet echt. Of het nu links om of rechts om is , we betalen er voor. Zoals Ria ook al op merkte het kost wel wat zelfs al betalen we er niet voor.

 3. Ik heb er niet zoveel mee. Heel af en toe neem ik iets mee, maar de tijd investeer ik niet om langs tig winkels te gaan… En ik houd niet zo van het ongezonde van de meeste artikelen. Maar; respect voor deze dame en leuke blog heb je erover gemaakt :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *