Press "Enter" to skip to content

Top 10 doe-dingen voor kinderen in de vakantie

4

De zomervakantie: ik kijk er zowel naar uit, als tegenop. Heerlijk, wekenlang geen stress om op tijd ergens te zijn en de hele tijd lekker rustig aan doen met mijn kinderen. Maar, OMG, wekenlang de kinderen om mij heen, zonder iets te doen. Eerder maakte ik voor mijzelf al een planning wat we allemaal konden doen. Maar die zal ik dit jaar ook met jullie delen!

1. Kinderboerderij

Als het niet bloedheet is, maar wel mooi weer, ga ik graag met de kinderen naar de kinderboerderij. We hebben er hier twee (en een half) in de buurt. Eentje compleet gratis, die rondkomt van donaties. De andere met pannenkoekrestaurant erbij. En de halve zit bij een tuincentrum in en heeft ook een goedkoop restaurantje en een speelplek erbij. Genoeg keuze dus, naar budget en gelegenheid.

Maar goed, de mooie dagen zijn natuurlijk niet het probleem in de vakantie…

2. Binnenspeeltuin

Op regenachtige dagen naar de binnenspeeltuin. Dat is erg… gezellig. Maar goed, het staat wel altijd één keer in de zomervakantie op de lijst. Vaker trek ik het krijspaleis niet. Plus, het is niet echt goedkoop. Maar ik heb nog ergens een 3 jaar oude strippenkaart. Ja, het is echt een zeldzaamheid voor mijn kinderen en daarom extra leuk voor deze consuminder-kinderen.

3. Museum

Het Limburgs Museum is hier vlakbij. Er is binnenkort weer een nieuwe tentoonstelling, waarschijnlijk omdat dit ook een favoriete to-go plaats is voor ouders op regenachtige dagen in de zomervakantie. Ik vermoed dat we dit uitje gaan combineren in onze staycation.

4. Pinterest knutsels

Er zijn talloze leuke activiteiten op Pinterest te vinden voor kinderen. Meestal vergen ze wel een klein beetje planning. Hiervan wil ik nog een leuke blog maken, maar onze favoriet zijn deze bevroren dinosaurus fossielen op bloedhete dagen.

pinterest afbeelding hoe je ijs bollen maakt met dinosaurussen erin

 

5. Thema dagen

Je kan een reis rond de wereld plannen of een andere manier van thema-dagen kiezen. Misschien wel rondom de favoriete tekenfilms. Maar op die manier heb je houvast om een leuke dag te creeëren. Doe puzzels of spelletjes binnen het thema. Organiseer eventueel een speurtocht als je een detective of piratendag hebt. Maak bijzondere maaltijden en verkleed jezelf en je kinderen.

6. Samen koken

De vakantie is de uitgelezen tijd om kinderen vaardigheden te leren waar ze tijdens schoolperiodes geen tijd voor hebben. Althans, ik heb meestal niet het geduld om mijn vermoeide kinderen in de keuken te verdragen op normale doordeweekse dagen. En mijn man kookt in de weekenden en heeft het dan ook liever rustig.

Maar in de vakantie heb ik alle tijd. Dan kunnen we rustig met zijn allen de groente wassen, (de keuken dweilen,) en laat ik ze lekker klooien met botte mesjes. Geen haast om de deur uit te gaan betekent tijd genoeg om je eigen boterham te leren smeren!

7. Lezen

Naast dat ik het liefste zo min mogelijk kinderen in de keuken wil tijdens schoolperiodes ben ik ook zo’n loeder moeder die teveel de tv aanzet op de vrije momenten. Maar goed, mijn kinderen hebben na een lange schooldag ook niet meer het concentratie vermogen om te luisteren naar een moeder die voorleest. Hoewel we regelmatig naar de bibliotheek gaan en er overal boeken in huis zwerven, schiet het braaf voorlezen er veel te vaak bij in.

Tijdens de vakantie probeer ik dat een beetje in te halen. Ideaal op regenachtige dagen, met een pot thee, in een zelfgebouwde hut.

8. Kamperen in de tuin

Als kind vond ik dit al een geweldig avontuur! Een nachtje in de tuin slapen in mijn eigen tentje. Nu mijn oudste zes is, ga ik dit denk ik dit jaar ook doen. Maar ik zal er waarschijnlijk nog wel bij liggen. Wat ik stiekem ook wel gezellig vind.

9. Bouwen

Hutten bouwen in de woonkamer, in de tuin of op hun slaapkamer. Met dekens en wasknijpers. Of eindelijk eens dat grote Lego-Duplo huis opzetten. Een houten treinbaan maken die alle dertigduizend stukjes rails bevat. Of een meesterwerk met houten blokken neerzetten. Grote puzzels maken, die je niet binnen een dag afkrijgt. Of besluiten het hele achterpad te versieren met stoepkrijt.

De grote blokken lege tijd van de zomervakantie roepen op tot grote (bouw)projecten, waar anders nooit aan begonnen wordt omdat het in de weg ligt van de dagelijkse routine.

10. Vervelen

Als mijn kinderen klagen dat ze zich vervelen, heb ik daar een verschrikkelijk vervelend antwoord op. Mijn moeder antwoordde altijd met “mooi dan heb je de tijd om je kamer op te ruimen’, waar ik uiteraard ook geen zin in had. Dit antwoord ik ook wel eens op de klaagzang van mijn kinderen, maar vaker antwoord ik: “mooi, daar word je creatief van”. Het was zelfs in het nieuws!

Het is ontzettend belangrijk dat kinderen de tijd krijgen om alles te verwerken wat ze hebben geleerd. Ik plan ook echt niet iedere dag iets in. Mijn kinderen krijgen de kans om zich te vervelen in de vakantie. Maar met bovenstaande lijst hebben ze ook genoeg andere stimulans voor hun creativiteit!

Ben je op nieuwe ideeën gekomen voor de vakantie? Of heb jij nog nieuwe ideeën voor mij om te doen met mijn kinderen?

 1. Tabitha Tabitha

  Haha die opmerking over vervelen gebruik ik ook altijd. Nog iets wat wij doen is eten met 1 letter. Het ligt natuurlijk aan de leeftijd van de kids wat je ermee doet. Wij gaan eerst een letter draaien van Pim pam pet (en de P doet niet mee ;-)). Dan uitdenken wat we gaan eten met die letter. Vervolgens krijgen ze een eigen kar in de supermarkt en mag er alleen eten (of merknamen) met die letter in de kar. Succes gegarandeerd 🙂

  • Oh dat is ook een goede! Mijn oudste is 6 en leert net lezen, dus op dit moment is het nog niet zo praktisch denk ik. Twee kinderen met TOS (taalontwikkelingsstoornis). Maar voor als ze wat ouder zijn is dit een ontzettend goed spel om juist het met hun te oefenen. Leuk!!

 2. Bieke Bieke

  Zet een zwembadje in de tuin
  Leen vlak voor de vakantie nieuw speelgoed bij de speelotheek
  leer ze in de vakantie fietsen/rolschaatsen/vliegeren/
  ga vissen ook als je niks vangt is het leuk aan de waterkant
  ontbijt eens bij een Hema €2 of Ikea €1
  Neem een middag een Leenhond en ga wandelen
  Maak een fietstocht met verschillende pontjes onderweg en noem het een cruise
  Pluk bij een boer aardbeien/kersen/bramen en maak bowl met de kinderen
  Koop elke week een ijsje bij de IJssalon kies allemaal een andere smaak, proef van elkaar en geef punten, aan het einde van de vakantie koop je nog een keer de smaak met de hoogste punten
  Bezoek een andere stad en beklim een toren of hoog gebouw en bekijk het vanaf boven
  Ga naar een lokale markt proef (gratis) fruit en kaas en eet een gebakken visje
  Ga eens een middag naar de Bieb en lees daar voor.. vinden andere kinderen ook leuk
  Leen bij de bieb een geschiedenisboek over jouw streek/stad en aan de hand van verhalen, bekijk eens een huis/brug/rivier/kerk enz. met andere ogen en uitleg aan de kinderen, of maak een thema b.v. smokkelroute / weeshuizen / brand / enz. enz.
  Leen je kinderen een middagje uit en leen eens andere kinderen.. Win win voor de kinderen en de moeders.. als je zelf die dag zonder kinderen bent.. ga in bad.. neem een masker, blijf in badjas rust uit.
  Versier de kinderfiets als paard, verkleed de kinderen als Ridder of Jonkvrouw en fiets naar een Kasteel, Zelf ben je die dag de Kamenier of Schildknaap, Noem ze bij hun Riddernamen of Vrouwe van ..Zorg voor Proviand onderweg bij een Uitspanning en laat de Paarden rusten en drenk ze bij een beekje.
  Ga eens naar een bioscoop.. zelf voor drinken en wat te eten zorgen, let op actie uren of goedkopere dagen

  Heel belangrijk: zorg aan het begin van de vakantie voor schone bedden en lege wasmanden. Tijdens de vakantie spoel je alleen badkleding uit( net als op de camping) doe je langer met je handdoeken en kleding je lpakt niet uit de kast maar uit de denkbeeldige koffer.. Zorg je voor een voorraadje eten in de vriezer om zo te pakken, geef je extra fruit op dagen met patat of pannenkoeken maar zorg dat het voor jezelf en partner ook als vakantie voelt

  • Wat een ontzettend leuke tips! Hiervan ga ik er zeker een aantal gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *