Press "Enter" to skip to content

Tweedehands cadeaus geven

6

Ik zette laatst deze afbeelding in de groep Meer geld, minder stress. Daarbij stelde ik de vraag of het aanvaard was om in jouw eigen kring tweedehands spullen cadeau te geven. De reacties waren gemixt.

Waarom zou je tweedehands spullen cadeau geven?

Tweedehands spullen besparen niet alleen in de portemonnee maar ook op het milieu. Het is dus een verstandige keuze. Daarnaast is het veel simpeler om gewoon iets online te bestellen dan dat je kringloopwinkels en marktplaats afstruint om echt iets leuks te vinden voor die persoon. Het cadeau is veel minder dertien in het dozijn.

Toch wordt tweedehands door veel mensen als niet acceptabel gezien om cadeau te geven. Dat vind ik vreemd!De regels rondom tweedehands spullen geven

Sommige mensen geven wel tweedehands spullen weg, maar niet voor feesten. Het wordt dan toch gezien als een minderwaardig iets. Aangezien je, zoals ik al zei, meer moeite moet doen om iets tweedehands te vinden dat ideaal is voor een bepaald persoon, vind ik dat vreemd.

Ik zal nooit iets tweedehands geven voor een feest wat er goed gebruikt uit ziet. Maar er zijn genoeg verzamelaars die dolblij zijn met een vintage stuk of een aanvulling op hun zeldzame servies. Dat soort cadeaus zijn al veel laagdrempeliger om tweedehands te geven. Zeker als ze in goede conditie zijn!

Zorg dus dat een tweedehands cadeau er goed uit ziet. Ook al ben ik een sloddervos, ik houd ook niet van vieze dingen ontvangen als cadeau. Was het vintage tafelkleed in de wasmachine of de zeldzame bierglazen in een heet sopje. Aangezien er geen verpakking omheen zit (ontzettend fijn voor het milieu) is het leuk inpakken nog belangrijker.

stapel boeken achter het raam met vaag varkens beeldjes

Perfect voor die persoon

Eerlijk gezegd maakt het mij niet uit of een cadeau tweedehands of nieuw is. Mij gaat het erom dat het vanuit het hart komt. Dat die persoon heeft nagedacht wat ik leuk zou vinden. Ik heb genoeg nieuwe cadeaus gehad die volledig de plank missloegen.

Ik ben al mijn hele leven allergisch voor parfum. Maar zo was er een tiental jaar geleden een meisje dat mij haar beste vriendin noemde. Terwijl zij mij al zeker twee jaar kende en we regelmatig waren gaan shoppen, gaf zij mij voor mijn verjaardag een grote mand met allemaal douchespul en bodylotion, alles met parfum. Die mand is direct doorgegeven aan mijn moeder. Ik kon er niets mee en was dan ook diep teleurgesteld.

Mijn man heeft een hekel aan cadeaus kopen voor mij. Ik wil namelijk niet de komende vijftig jaar niet passende cadeaus krijgen en zeg het dus ook als ik iets niet zo doordacht vind. Een suikerspin-apparaat was op zich wel lief bedacht omdat ik dol ben op suikerspinnen. Maar van suiker krijg ik eczeem en ik probeer juist altijd mijn suikerverslaving binnen de perken te houden. Dat ik het geen handig cadeau vond, zorgt nog steeds voor ruzies. Sorry schat!

Kortom: pak niet het eerste het beste wat je in huis hebt liggen in. Dat zal inderdaad niet echt gewaardeerd worden, of het nu nieuw of gebruikt is. Maar een boek dat er nog goed uitziet en waarvan je weet dat de ontvanger het heel erg op prijs zal stellen, vind ik dat je die best uit jouw boekenkast mag geven in plaats vanuit de winkel.Beginnen met tweedehands cadeaus te geven

Misschien heb ik jou nu overtuigd, maar hoe begin jij deze traditie in jouw omgeving? Hiervoor heb ik een aantal tips:

 1. Speelgoed voor kinderen is vaak gemakkelijker om tweedehands te geven. Er is heel veel speelgoed dat er ongebruikt uitziet. Vaak kan je dan een groter cadeau geven dan wanneer je iets in de winkel haalt. Ouders weten hoe snel kinderen uit hun speelgoed groeien en de meeste vinden tweedehands speelgoed dan ook geen probleem.
 2. Geef iets tweedehands aan een verzamelaar. Dit kan vintage of servies zijn, wat iemand ook verzamelt. Met een hobby aanvullen maak je altijd iemand blij. Maar combineer het met bovenstaande tip voor kinderen en geef een veel groter pakket lego cadeau dan je nieuw zou kunnen kopen! Het maakt een kind niet uit of dat lego-kasteel in de originele doos gegeven word. Lego is een verzamelobject en het klassieke voorbeeld van more = more.
 3. Combineer het met iets anders. Zoek bijvoorbeeld een leuke mok uit in de kringloop en stop er chocolaatjes of dropjes in. Zoek de goede soort glazen bij een bepaald biermerk. Of kies een mooie trommel uit in de kringloop en bak zelf koekjes. Als de drempel van tweedehands hoog ligt in jouw omgeving is een tweedehands aanvulling op een nieuw (of eetbaar) cadeau vaak een goede eerste stap.

Maar bij twijfel, overleg altijd even met (de ouders of) de ontvanger zelf. Het gaat erom dat het met plezier ontvangen wordt! Niet iedereen vindt het prettig om tweedehands spullen te krijgen, sommige wegens hygiënische redenen. Ik mag dat dan misschien niet begrijpen, maar ik respecteer het wel. Iemand moet het nieuw kopen om het een mooi leven te laten leiden in het tweedehands circuit!

Geef tweedehands de kans!

Probeer het eens om wat tweedehands te geven, ook al is het binnen enkel jouw eigen gezin. Het bespaart niet alleen geld, maar ook het milieu. Daarnaast vraagt het wat meer creativiteit of oplettendheid om een mooi cadeau te vinden. En gaat het daar bij attenties niet om, laten zien dat je er tijd en liefde aan hebt besteed?

Geef jij tweedehands spullen cadeau? Of heeft mijn verhaal jou net over de streep getrokken om het te proberen?

 1. Leuk, jouw gedachtengang te lezen. Ik denk er veelal hetzelfde over en toch pingpong ik in mijn hoofd regelmatig heen een weer met of ik het tweedehands nou leuk vind of niet.
  Mijn schoonmoeder ging een keer op vakantie met het vliegtuig, iets wat ze nog nooit eerder had gedaan. Ze vroeg om een beautycase (of misschien bedacht ik dat zelf), eentje waar haar spulletjes (incl. medicijnen) veilig in waren. Een nieuwe hardcase beautycase is duur. Ik zocht een tweedehands. Vond eentje niet van nieuw te onderscheiden, maakte er een aparte reis voor en toch bekroop me een gevoel van onbehagen toen ze het uitpakte.
  Dit was een cadeau waar ze echt iets aan had, iets wat ze zelf nooit zou kunnen betalen of er voor over zou hebben en toch kon ik me niet aan de indruk ontrekken dat ik de plank missloeg.
  Tegelijk heb ik ook wel nieuwe cadeaus gegeven waarvan ik het idee kreeg dat ik de plank missloeg, dus misschien hoort dat er gewoon bij. Lastig hoor.

  Wat een teleurstelling dat je allemaal spulletjes met parfum kreeg van je vriendin! Sommige mensen heb ik gemerkt die vinden het zo moeilijk om iets te zoeken wat bij de ontvanger past dat ze iets kopen wat ze zelf mooi vinden of wat ze zelf graag zouden ontvangen.

  • Ja ik vind het soms ook erg lastig om een leuk cadeau te geven. Ik geef dan liever soms maar niets. Hoewel een doosje thee heel vaak erg veilig is.
   Het klopt dat sommige mensen kopen wat ze liever zelf zouden krijgen in plaats van de jarige zou willen krijgen. Voor familie en kinderen vind ik dat ook gewoon best en erbij horen. Die kan je niet kiezen en dan teleurgesteld zijn maakt het alleen maar moeilijker. Hoogstens dat ik ze zeer duidelijke hints ga geven. Meestal vraag ik dan gewoon een lunch samen ofzo, veel leuker dan een ding. Ik ben toch van de kleine gezelschappen en één op één gesprekken.
   Maar van vriendinnen verwacht ik toch wat inlevingsvermogen of oplettenheid. Sowieso was dat niet het enige waarin we te sterk verschilden, maar het was de spreekwoordelijke druppel toen in die relatie. Vandaar dat ik het altijd heb onthouden. Ik vermoed dat ik nu, tien jaar later, ook een stuk milder zou reageren.

 2. Leuk om te lezen. Ik heb zelf geen moeite met tweedehands spullen geven. Mits het schoon is en er ook goed uitziet. En ik maak er werk van om het leuk in te pakken. Ik heb mij er op een gegeven moment overheen gezet dat het geven van tweedehands (of zelfgemaakte) spullen minder waard is. Met een groot gezin zijn er vaak zoveel kadootjes te geven. En de tijd die je investeert rond het inpakken of zelfmaken geeft toch ook weer hoe waardevol de ontvanger voor je is?
  Groetjes, Marijke

  • Naar mijn mening is het misschien juist meer waard om tweedehands of zelfgemaakt te geven. Juist vanwege de moeite die erin gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *