Press "Enter" to skip to content

Verlengde voorraadkast: de vriezer

3

Een heet hangijzer in de bespaargroepen: zou je wel of niet moeten investeren in een (extra) vriezer als je wilt besparen? Zelf ben ik van mening dat dit wel een verstandige aanschaf is. Maar, dit is erg afhankelijk van het gebruik ervan.

IJs en brood

Over het algemeen vind je in een Nederlandse vriezer ijs, brood en misschien nog wat kliekjes. Daar is geheel niets mis mee. IJs zou ik namelijk niet in mijn keukenkast bewaren. Brood en kliekjes blijven daar misschien iets langer goed, maar zijn nu eenmaal ook snel niet meer zo lekker. Maar als dit jouw enige dingen zijn die je in de vriezer bewaard, heb je inderdaad niet echt veel aan een grotere vriezer erbij. Daarvan haal je de stroomkosten er lang niet uit.

Maar je kan veel meer invriezen, zoals deze bizarre dingen!

Er is een blogger die een jaar lang vrijwillig heeft geleefd met haar gezin van een klein bedrag per week. In het begin van het jaar kon ze voorraden opmaken, en in de zomer vond ze het allemaal super gemakkelijk gaan, en heeft ze haar budget verlaagd. Maar in de wintermaanden, aan het einde van haar jaar, kwam ze erachter, wat ik als doorgewinterde bespaarder allang wist. In november en vooral december (en januari en februari) is het leven duur. De prijzen stijgen dan overal, aangezien het dan winter is. Er is minder verse oogst in Nederland, dieren geven minder melk en alles wordt gewoon wat duurder, niet alleen vanwege de decembermaand.

Een jaarlijkse cyclus

Waar de oorzaak precies ligt is niet belangrijk, maar het gegeven dat alles in de winter wat duurder is, is wel van belang. De reden dat ik een vriezer heb, is omdat paprika’s in de zomer op de markt 3 euro voor 2,5 kilo zijn. Er passen drie paprika’s fijngesneden  in een diepvriesbakje, dus ik snijd iedere keer in de zomer twee bakjes vol en eet de andere veertien op met mijn gezin. De kinderen nemen een paprika in stukjes mee in de zomer voor bij de lunch. In de winter krijgen ze wortel of toastjes. Paprika is in de winter namelijk 1 euro per stuk. Als we spaghetti bolognese maken, pak ik een bakje uit de vriezer met paprika. Die is in de tussentijd 3 euro waard geworden, waarvoor ik er in de zomer dus 20 stuks kocht.

Wist je dat je ook deze levensmiddelen in kan vriezen?

Daarnaast is er in de zomer altijd een overschot aan gratis groente van moestuinders. Als je zelf geen groene vingers hebt, kan je altijd met hen wel een dealtje sluiten. Je ruilt een andere dienst of je kan aanbieden het overschot te wecken en hun een deel van de potten te geven. Vaak krijg ik ook gewoon gratis groente.

De krekel en de mier

De blogger die het vrijwillig en voor het eerst met een klein budget deed, maakte in de zomer direct alles op wat zij kreeg en ging van het geld andere leuke dingen doen. Zij leefde haar eerste bespaar-jaar feitelijk als een krekel. Zij raadt op haar blog ook af dat je grote voorraden of een vriezer hebt, omdat je dan het overzicht verliest en niet alles zo efficiënt mogelijk opgebruikt. Als je overzicht en inzicht houdt, kan je juist ontzettend veel besparen met een voorraadkast en vriezer.

Zelf ben ik nu al zeker tien jaar aan het leven van een zeer krap budget. Ik maak zeer dankbaar gebruik van de extra vriezer in de kelder. Deze vul ik gedurende het rijke zomerseizoen met groente en fruit, zodat ik die in de krappe wintermaanden weer langzaam leeg eet. De lege plekken vul ik op met flessen water, zodat ik in de zomer deze flessen eruit kan halen voor koud drinken, om de lucht van de ventilator af te koelen en zodat de vriezer in de tussentijd zo efficiënt mogelijk draait.

Oude vriezers

De laatste factor die je nog mee moet wegen is het verbruik van de vriezer. Oude vriezers kan je vaak gratis of voor een klein bedrag ophalen. Maar die zijn zeer inefficiënt in het verbruik. Toen ik twee jaar geleden een vriezer kocht, kon ik na al mijn wensen te hebben ingevuld kiezen dus een A++ en A+++ vriezer. Die laatste was 50 euro duurder, maar verbruikte wel 20 euro per jaar minder aan stroom. Aangezien een vriezer ongeveer 12 jaar mee moet gaan, ben ik dus voor de duurdere variant gegaan.

Deze apparaten vind ik ultieme bespaarders in het huishouden!

Verder moet je ook een vriezer ijsvrij houden. Boven in de keuken hebben wij een no-frost vriezer. Dat leek mij ideaal, aangezien je dan nooit ijs weg hoeft te halen. Jammer genoeg was er iets mis gegaan waardoor deze wel steeds weer opnieuw ijs opbouwde. Uiteindelijk hebben we het ding drie dagen uit moeten zetten (waarbij we dus gelukkig een tweede vriezer hadden). Nu lijkt het euvel verholpen te zijn. Want iedere millimeter ijs zorgt ervoor dat de vriezer meer stroom verbruikt.

Dus wees zuinig op je vriezer, dan blijft de vriezer ook zuinig voor jouw portemonnee!

Deze tekst is onderdeel van mijn cursus Groen en goedkoper eten. Kan jij ook wel wat hulp gebruiken om jouw boodschappenbudget te verlagen, zonder dat je inlevert op gezond eten? Kijk dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *