Press "Enter" to skip to content

Hoe was je zo zuinig mogelijk – de wasmachine

5

De meeste inspiratie haal ik van de Facebookgroepen over besparen, consuminderen en minimaliseren waar ik op zit. Een vaak terugkerende vraag is: hoe was ik nou zo zuinig mogelijk? Ik zet de tips in het gebruik van de wasmachine hieronder op een rij.

Zuinige machine

Een belangrijke factor die ik had toen ik zocht voor een nieuwe wasmachine, was dat het een zuinig apparaat moest zijn. Ik wist dat ik nog een tweede kind wilde krijgen. Op dit moment, tijdens het schrijven van deze blog, heb ik mijn derde baby-zoontje in een draagdoek tegen mij aan gebonden. En met drie kinderen heb je Veel Was.

De wasmachine moest dus zo zuinig mogelijk zijn binnen mijn budget. Heb je hulp nodig met het kiezen van de beste machine voor jouw situatie, dan kan je hier mijn gastblog lezen over hoe je voor de beste wasmachine kiest. 

Wij hebben deze Zanussi wasmachine. Dit is een affiliate link.

Goedkoop wasmiddel

Zelf maak ik mijn eigen wasmiddel, aangezien dit de goedkoopste optie is. Sinds deze gastblog daarover ben ik ook nog zuiniger gaan doseren. Daardoor heb ik nu een jaarlijkse kostenpost van welgeteld 1 euro aan wasmiddel. Ik besteed er een half uur aan per jaar (ik maak twee keer per jaar een hoeveelheid in 15 minuten hands on time).

Zie je het niet zitten om zelf wasmiddel te maken? Poeder is over het algemeen goedkoper en beter voor de machine.

zuinig waspoeder gebruiken

Doseer zuinig wasmiddel

Zoals ik hierboven al zei: door opnieuw de grens te bepalen waarbij mijn was niet schoon werd, heb ik mijn kosten per jaar gehalveerd. Oke, deze is van 2 naar 1 euro gegaan. Maar probeer eens de helft van je gebruikelijke hoeveelheid. Zo kan je ook ontzettend veel geld en tijd besparen.

Gaat de helft goed? Misschien kan je het de volgende keer nog een keer halveren. Als dat werkt, blijk je 3x langer met je wasmiddel te kunnen doen dan dat je eerst dacht. Ga zo door tot de was niet goed meer schoon wordt. Dan kan je de hoeveelheid weer een beetje opvoeren. Hierbij hoef je hoogstens een paar kledingstukken overnieuw te wassen, terwijl je met dit experiment ontzettend veel geld kan besparen (als je trouw bent aan je Ariel geurtje en mijn vorige tip hebt genegeerd).

Draai de machine zo vol mogelijk

In mijn studentenhuis werden alle energiekosten inbegrepen in de huur (samen met internet). Tot mijn schrik was dit best een behoorlijk bedrag. Dit bedrag werd logischer toen ik zag hoe mijn huisgenoten met energie omgingen. Zij hadden blijkbaar geen drilsergeant als vader, want er brandden altijd wel lampen, ook al kwam ik aan in een leeg huis.

Eigenlijk had ik dan ook niet gechoqueerd moeten zijn toen ik aan het wachten was tot de wasmachine beschikbaar was. Mijn huisgenootje haalde daar haar was uit. Het was haar favoriete spijkerbroek die ze die avond aan wilde naar het uitgaan. Enkel haar spijkerbroek. Niets meer. Die vervolgens ook eenzaam de droger in ging.

Wees niet zoals dat huisgenootje. De wasmachine aanzetten voor een enkel kledingstuk is niet zuinig of ecologisch verantwoord. Op geen enkele wijze.

Zorg dus ook dat de grootte van de trommel bij jouw huishouden past. Ik heb een 7 kg trommel aangezien ik een gezin heb. Ben je alleenstaande, dan kan je waarschijnlijk toe met een 5kg trommel of nog kleiner. Vul een wasmachine minimaal voor driekwart.Maak de machine niet te vol

Deze tip heb ik recent geleerd. Ik doseerde mijn wasmiddel te hoog omdat ik mijn machine te vol deed. Niet alleen moest de machine te hard werken, waardoor die sneller sleet. Maar ook kon de was niet goed draaien, waardoor deze niet goed schoon werd. Dan kan je dus kledingstukken (of de hele was) weer opnieuw draaien. Dat is niet zo zuinig, dan kan je beter die ene broek bewaren voor de volgende machine.

Speel dus met de hoeveelheid was die je in de machine doet. Ik ben erachter gekomen dat ik een vuist rechtop in mijn machine moet kunnen zetten zonder de was aan te duwen en dat er dan genoeg ruimte over is om schoon te worden. Meer moet ik er echt niet indoen, minder kan wel als het zo uitkomt en ik bovenstaande tip in mijn achterhoofd houd.

Gebruik de eco-stand

De eco-stand is de eco-stand omdat die goed voor het milieu is, ecologischer dus. Maar dat betekent ook dat deze stand goed voor jouw portemonnee is. Het bespaart namelijk elektriciteit.

De wasmachine draait wel een stuk langer. Dit komt doordat het programma de kleding langer laat weken om de vlekken eruit te krijgen. Ook wordt het water langzamer verwarmd, waardoor er minder elektriciteit nodig is. Hitte is het meest energieverslindende proces van alle elektrische mogelijkheden.

Mijn wasmachine kan zowel in de eco-stand (3.35 minuten voor 40 graden) als dat ik er de tijd-besparing op indruk (1.20 voor 40 graden). Bij de tijdsbesparing gebruikt hij meer water. Dat scheelt wel wat voor het milieu, maar niet zo veel in mijn portemonnee aangezien de waterprijzen ontzettend laag zijn in Nederland. Woon je in België of een ander land, gebruik dan gewoon de gehele bespaarstand waar mogelijk.

benen uit wasmachine

Gebruik de machine slim

Wij hebben nachtstroom. Mijn man weet veel van energie en hij zag aan de afrekening dat dit voor ons goedkoper is. Op dat moment hielden we er nog helemaal geen rekening mee en was ik ook zoals nu alle dagen overdag thuis. Misschien ligt het er aan dat we in het zuiden van het land wonen en nachtstroom hier van 21.00 tot 7.00 is. Of omdat we onze schermen pas echt veel gebruiken als de kinderen naar bed zijn.

In ieder geval zorg ik dus dat mijn was vlak voor 7.00 klaar is. Een uitstel-optie was voor mij ook een van de belangrijkste opties van een wasmachine. Daarnaast heeft deze wasmachine een spoelstop. Normaal gesproken hang ik iedere ochtend in mijn vaste routine de was op. Weet ik dat dit niet mogelijk is, dan gebruik ik de spoelstop. Afpompen en centrifugeren verbruikt veel minder stroom dan de rest van de cyclus.Zorg goed voor je wasmachine

Alle bovenstaande tips zijn irrelevant als je niet goed voor je wasmachine zorgt. Die kleine besparingen vallen namelijk in het niet bij het kopen van een nieuwe machine.

 • Was wekelijks op minimaal 60 graden. Ik doe ook wel eens een handdoeken was op  90 zonder zeep. Dit voorkomt vetluis.
 • Zorg dat je wasmachine goed staat. Een waterpas wasmachine is stabiel en doet het een stuk langer dan eentje die wandelt en dus klappen op moet vangen.
 • Gebruik azijn, dit voorkomt kalkaanslag. Ik gebruik het als wasverzachter, aangezien ik allergisch ben voor parfum. Azijn zorgt ervoor dat alle geurtjes worden geneutraliseerd en ruik je niet na afloop van het proces.
 • Gebruik niet teveel azijn, dit beschadigt de rubbers. Die rubbers heb je nodig om de wasmachine waterdicht te laten zijn. Een waterdichte wasmachine bespaart veel geld.

Paste jij al deze tips al toe? Heb jij nog aanvullende tips?

 

 1. was met regenwater. Zeker omdat wij nu met wasbare luiers veel meer wassen bespaart dit enorm. Overigens maakt het tegenwoordig niet meer uit of je een dubbele of enkele meter hebt.

 2. Bedankt voor het advies om de wasmachine zo vol mogelijk te draaien. Ik heb een grote familie, en ik was heel vaak, misschien omdat de trommel in mijn wasmachine alleen maar 5 kg is. Mijn wasmachine is echt oud, daarom koop ik binnenkort een nieuw model, en ik zorg ervoor dat ik een machine met een grotere trommel kies. Hopelijk geef ik dan minder geld uit aan energierekeningen.

  • Niet té vol hè, anders heeft de was geen ruimte om te draaien en wordt die niet schoon. Maar je zal zeker besparen met een nieuwe wasmachine als deze op is. Moderne zijn sowieso zuiniger!
   Ik heb een machine van 7 kg maar ik ken ze ook met 9 kg trommel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *