Press "Enter" to skip to content

Makkelijk water besparen met 6 tips

6
Net de waterstanden doorgegeven voor dit jaar. Wij hebben een gezin van 5 personen. Zelf heb ik altijd het idee dat ik nog veel meer kan besparen op water, maar ik gun de kinderen ook wat waterspel en ik zeur bij mijn man meer over zaken die geld kosten. Je kan niet op alle fronten tegelijk vechten, denk ik dan. In Nederland is het water ontzettend goedkoop (vergeleken met België).

 Gemiddeld waterverbruik

De onderstaande tabel heb ik gehaald van de website van de Nibud. Ik vind dat best wel interessant om te zien. Twee personen verbruiken dus letterlijk twee keer zoveel water als één persoon. Zelfs 1 m3 meer (2×46=92). Drie personen is een kleine besparing van 1 m3 per jaar (135/3=45). Bij vier personen is de besparing iets groter, dan is het 41 m3 per persoon.
Ik begin direct te fantaseren waarom dat zo is, dat de besparing zich dan pas inzet. Normaal gesproken zijn alleenstaanden altijd het duurste uit, maar qua waterverbruik zijn twee koppige gezinnen dat. En besparing pas vanaf vier personen… Waarom??
overzicht van gemiddeld verbruik per persoon
Het gemiddelde verbruik voor een gezin van vijf personen is 184 m3 en dat maakt 37 m3 water per jaar per persoon. Dat is echt een forse besparing met bijna 10 liter vergeleken met de alleenstaande en tweetallen.
Toevallig zijn wij een gezin van vijf personen! Wij hebben het afgelopen jaar 100 m3 verbruikt, wat overeenkomt met 2 a 3 personen volgens Nibud.
 
Huh?!

Absurd waterverbruik

Ik ben echt verbaasd! We hebben een rijtjeswoning, we hebben vaak het zwembadje opgezet deze zomer. Ik wil er geen chloor in ivm kleintjes en we verversen dus vaak. Ja, ik ben verschrikkelijk, in deze zomer van water tekort hebben we dat ook zo gedaan. Maar mijn smoesje in mijn hoofd was dat ik gestopt ben met vlees eten een paar maanden geleden en ik dat bespaarde waterverbruik graag aan mijn kinderen gaf om mee te spelen in de hitte. We hebben geen auto en geen zwemplaatsen in de buurt, enzovoorts. Smoesjes zijn er altijd te over.
Het meest shockerende: dit jaar hebben we ook een baby gekregen (die is nu 15 maanden). Iedereen die een kind heeft weet hoeveel water je verbruikt bij een baby. Alle drie mijn baby’s waren spugers, dus veel extra was. Ik draai met drie kleine jongetjes sowieso een machine per dag.
Voor mijn gevoel zouden we dus echt totaal geen laag waterverbruik moeten hebben! Ook doordat mijn man met de lopende kraan afwast. We spoelen iedere boodschap op de wc door, en met een zindelijkheidstraining van mijn middelste word de doorspoelknop regelmatig wel wat extra gebruikt. Zo kan ik wel bespaarpunten blijven opnoemen die ik niet gebruik en waar ik mij terdege van bewust ben.
Dus hoe kunnen we dan wel een laag verbruik hebben? Hoe bespaar je op water zonder voor je gevoel echt extreem te zijn?

6 tips voor water besparen

Ondanks mijn ‘slechte’ gewoonten die ik hierboven beschrijf, zijn er toch wel wat punten waarop wij water besparen in ons gezin. Uiteraard, anders zouden we niet zo laag uit kunnen komen vergeleken met de gemiddelde. Maar dat gaat voor mijn gevoel zonder grote aanpassingen!

1. Draai de kraan dicht

Ha, als de kraan dicht zit, kan er natuurlijk ook geen waterverbruik zijn. Maar tijdens het afwassen of het tandenpoetsen hoeft de kraan natuurlijk niet te lopen. Ook zullen er momenten onder het koken zijn dat je de kraan uit kan zetten. Bij het eieren koken vul ik de pan eerst met koud water om ze te laten schrikken. Dan wordt het water lauw, en gooi ik de pan leeg en vul het daarna nog eens om snel af te laten koelen voor gebruik. Sommige mensen laten het water eindeloos stromen om de eieren af te laten koelen. Dat soort momenten tellen blijkbaar op.

2. Stel de vlotter van de wc goed in

Er zijn mensen die niet alles doortrekken onder het mom “Is it yellow, let it mellow. Is it brown, flush it down”. Maar dat vind ik in ons gezin niet echt handig, en sowieso zal mijn man gaan gillen.

Dan zijn er mensen die hun stortbak vullen met flessen, bakstenen en dergelijke. Maar, daarmee kan je de stortbak beschadigen, laten verstoppen en andere ellende veroorzaken. Als je minder water wilt verbruiken per keer doorspoelen kan je ook de vlotter goed instellen. Dat is een regelmechanisme waarmee je de hoeveelheid water kan reguleren die in de wc stroomt. Dat hoef je maar één keer goed in te stellen voor de rest van je leven. (Of oke, tot je een nieuwe wc krijgt of verhuist ofzo.)

Hoe je dat doet kan je hier kijken op youtube.

3. Was je aan de kraan

Sommige mensen vinden dit wel extreem, maar ik en mijn man douchen niet iedere dag. Ik was mij wel dagelijks aan de kraan. Even gezicht, oksels en andere nodige plekken met een washandje. De kraan laat ik uiteraard dan niet lopen 🙂

Ik douche mij namelijk niet graag in de avond, maar in de ochtend. En met drie kleintjes die klaar moeten worden gemaakt van school lukt dat vaak niet qua tijd. Dus gebruik ik dan eerst eventueel droogshampoo (maïzena of babytjalkpoeder) en was mij daarna vlug. Zelfgemaakte deo en klaar voor de dag!

De drie kinderen gaan nu nog 2 dagen in de week in een klein badje of onder de douche, wat ze zelf willen. De oudste is nu 6 jaar en ik gok dat het nog zo’n 6 jaar gaat duren voor hij de behoefte krijgt om zich dagelijks te gaan douchen. Vroeger ging ik als kind ook twee keer per week onder de douche of in bad, dat heb ik dus overgenomen voor mijn draakjes. Als ik een huis vol stinkende, puberende jongens heb zal ik waarschijnlijk dus wel een hoger waterverbruik krijgen. Maar dan gaan we ze wel pesten met timers en dergelijke!

4. Draai volle wasmachines

Op de was kan je veel besparen, niet alleen qua waterverbruik. Volle machines zijn zeer efficiënt qua stroom- en waterverbruik. Maar stamp ze niet zo vol dat de was niet meer kan draaien en niet schoon wordt. Dan moet je het ding namelijk dubbel aanzetten en dat is weer niet zo efficiënt!

Wil je meer lezen over besparen op de was?

 1. Zuinig wassen
 2. Zuinig drogen
 3. Besparen op de was

5. Herbruik water

Sommige mensen staan in een teil te douchen en gebruiken dat water om de wc door te spoelen bij een kleine boodschap. Zelf hebben we alleen beneden een wc, dus zou dat veel te veel gedoe zijn om op die manier water te besparen. Wel hebben we het zwembadwater deze zomer aan onze uitgedroogde plantjes gegeven. Ook zet ik deze zomer vaak emmers neer zodra het even regent om dat water later weer aan de planten te geven. Gekookte restjes water in de waterkoker gaan in het strijkijzer (gekookt water zit minder kalk in, wat weer beter is voor het strijkijzer).

Hierin kan ik eerlijk gezegd nog veel verbeteren: ik gooi kookwater vaak weg, wat sommigen als bouillon bewaren. Ik vang dus niet altijd het koude water op voordat het water warm wordt. Dat doe ik wel in de waterkoker beneden bij de keuken, maar dus niet voor het douchen. Maar die tips wil ik jullie niet onthouden, ondanks dat ik het zelf te lastig vind.

6. Repareer lekken

Dit klinkt misschien stom voor de doorgewinterde bespaarder, maar lekken kosten geld! Kijk of je die druppelde kraan niet simpelweg kan repareren door het leertje te vervangen. Gooi wat kleurstof in de wc om te zien of die niet blijft doorlopen.
En een goede tip voor mijzelf: als je in een jaren ’50 huis woont en gekke plekken op de waterleiding ziet, bel dan al alvast de loodgieter. Nu hebben wij een behoorlijke lek in de kelder en wordt deze week alle leidingen vervangen. Gelukkig gaat die rekening naar de woningbouwvereniging, maar de lek heeft ons al behoorlijk wat emmers water gekost…
Ben jij fanatiek met water besparen? Hoe ligt het gemiddelde van jouw gezin met die van de Nibud?
 1. francine francine

  Wij zijn met 2 en hadden bij de laatste afrekening een waterverbruik van 21m² dus in vergelijking met wat een doorsneegezin verbruikt, zeer weinig.
  Wij springen dan ook zeer zuinig om met energie en water. Ik douche maar één keer per week en de andere dagen was ik me met een bassin water aan de lavabo. Achteraf recupereer ik mijn waswater om door het toilet te gieten na een plasje. Als ik douche, zet ik onze oude kinderbadkuip in de douchebak en van het douchewater op dat achteraf vanzelfsprekend gerecupereerd wordt om door het toilet te gieten. Mijn man doucht zich drie keer per week op het werk en de werkgever stelt handdoeken en washandjes ter beschikking die na gebruik in een wasmand op het werk mogen gegooid worden. Dat betekent voor ons minder douchewater, minder was en minder energie om het water op het warmen en handdoeken te wassen. Man wast zich thuis meestal aan de lavabo.
  Ons ene toilet heeft een spaarknop het andere niet maar in de spoelbak hebben we een plastieken met water gevulde fles gelegd zodat er per spoeling minder water verbruikt wordt. Baksteen in de spoelbak leggen zou ik afraden aangezien daar na verloop van tijd korreltjes afvallen die het spoelsysteem kunnen beschadigen. Met een met water gevulde fles heb je hetzelfde resultaat van waterbesparing maar niet het risico dat er iets beschadigd wordt.
  Wij hebben buiten tonnen staan om regenwater op te vangen en dat gebruik ik vaak om mee te dweilen, ramen te wassen. Soms neem ik daar ook water uit om door het toilet te gieten maar dat doe ik enkel als er in huis niet moet verwarmd worden (zoniet moet ik de keukendeur open en toe doen om buiten water te halen en verlies ik nutteloos warmte uit de keuken)
  We hebben een zuinige wasmachine die het waterverbruik aanpast naar gelang de lading wasgoed maar ik was enkel met een volle lading wasgoed in de machine.

 2. Nadasurf Nadasurf

  Bijzonder iemand met niet zo bijzonder waterverbruik komt net tips, niet eerst zelf toepassen?

  • Dit begrijp ik niet? Buiten het hergebruik, waarin we nog wat kunnen verbeteren, pas ik alle tips volledig toe.
   En het verbruik is dus wél laag, voor een gezin met vijf personen. Dus zou je het kunnen uitleggen wat je precies bedoelt met je vraag?

 3. Nadasurf Nadasurf

  Eline, ik probeer te zeggen dat er nog veel verbetering is. Hier gezin met 6 zitten op jaarverbruik van 60m3 water.

 4. Eline Mergen Eline Mergen

  Zo, dat is inderdaad behoorlijk weinig! Maar ik geef ook toe dat er nog wat punten zijn die we niet in de praktijk brengen. Alleen, er is altijd wel ruimte voor verbetering, ik moet prioriteiten kiezen. En wij zijn zo zuinig vergeleken met gemiddeld, zonder dat we er moeite voor doen. Voor de mensen die rond het gemiddelde zitten, zijn dit makkelijke tips. Er zal altijd wel iemand mijn stukken lezen die het beter doen op gebied van besparen. Of andere voorbeelden zoals green evelien. Maar ik richt mij niet op de extremen, op de uitzonderingen. Ik wil de grote groep, “de gemiddelde mensch” (bestaat die?), uitleggen hoe gemakkelijk het is groener te leven, zonder extra veel moeite of kosten. Gewoon met kleine aanpassingen.
  Dat wil niet zeggen dat ik geen groot respect heb voor de mensen, zoals jij, die het nog beter doen! Maar het zijn geen ‘makkelijke tips’ die op zo’n laag waterverbruik komen.

 5. […] afgelopen jaar is het rustig geweest op mijn website. Ik heb wel eens een artikel geschreven, de website onderhouden en een nieuw product gelanceerd. Maar er waren in mijn eigen leven veel […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *