Press "Enter" to skip to content

Wecken: beginner do’s & don’ts

0

Eerder schreef ik al een kort stukje over wecken. Als je optimaal gebruik wilt maken van het aanbod dat er is aan goedkope en gratis groente en fruit, is wecken een handige vaardigheid om te bezitten. Anders dan mijn geliefde vriezer kost wecken één keer energie en daarna kan je de potten lang (lees jaren) bewaren. Daarnaast heb je zelf invloed op wat er in de potten zit! Maar, er zijn wel enkele dingen die je moet weten voor je gaat wecken als beginner.

Wat heb je nodig?

Om voor het eerst te gaan wecken heb je niet zoveel dingen nodig. Je kan beginnen met lege potjes te verzamelen met metalen klik-deksels. Die gewone groentepotten van de supermarkt. Je hebt dus niet meteen echte weckpotten nodig. Die zijn handig, omdat ze heel vaak gebruikt kunnen worden, met enkel nieuwe rubberen ringen. Maar de groentepotten van de supermarkt kunnen zeker nog wel een keer gebruikt worden, of nog twee keer. Daarna zal je nieuwe deksels moeten kopen, aangezien ze dan vaak niet meer goed vacuüm trekken. Maar voor de beginner zijn groente potten goed genoeg.

Daarnaast heb je een grote pan nodig waarin meerdere potten passen. Dat is handig, want je moet de potten enkele uren verwarmen. De kern van de inhoud moet namelijk op het kookpunt gebracht worden. Hoe groter de pan, hoe meer potten in één keer, hoe efficiënter het energie-verbruik. Een ouderwetse, simpele weckketel is niets meer dan een supergrote soepketel. Ik ben dan ook begonnen met mijn soepketel met 5 liter inhoud. Een weckketel heeft 25+ liter inhoud. Daar kunnen dus iets meer potten in, dat is het verschil.

Daarnaast zijn er nog heel veel andere handige dingen op de markt. Een glastang is handig om de hete potten uit het water te halen. Maar, dat is wederom niet noodzakelijk als beginner. Ik laat ook wel eens de potten in de pan met water staan (als ik bijvoorbeeld erg graag wil gaan slapen) om af te koelen. In plaats van een inlegrooster kan je ook op de bodem van de soepketel een handdoek leggen tegen het rammelen. Op die manier kan je dus simpel beginnen, uitproberen of je het leuk vind, om daarna de materialen rustig aan te schaffen.

Benodigheden:

  1. Lege groentepotten
  2. Grote soepketel
  3. Handdoek voor op de bodem

DO: proberen of het wat is met gratis of goedkope spullen

DON’T: direct voor honderden euro’ s spullen aanschaffen om erachter te komen dat het toch niet je ding isGoede informatie

Zeker in het begin is het handig om je precies te houden aan de recepten die er staan op Weckenonline. Dat is dé plaats waar ontzettend goede, betrouwbare informatie staat. Ja, je moet de groente ontzettend lang koken. Dat is wegens de veiligheid. Je wilt dat de kern zeker weten goed verhit is, als je eten jaren wilt kunnen bewaren. Of maanden. Of weken.

Denk dus niet: ik doe het wel een half uurtje, want anders blijven de groente niet knapperig. Je maakt groente uit pot. Dat is per definitie niet knapperig. Houd je niet van een bepaalde groente uit pot wegens de textuur, dan kan je die groente beter niet gaan wecken. Houd je niet van een bepaalde groente uit pot wegens een bijsmaak, dan kan je wecken juist beter wel gaan doen. Aangezien je zelf de spullen erin gooit kan je dan altijd de recepten later, met meer ervaring, aanpassen. Of een ander recept van een vertrouwde kok gebruiken. Of niet simpele groente wecken, maar soepen en appelmoes en dergelijke.

Twijfel je of iets goed advies is, stel dan de vraag in een groep zoals Wecken is Hip. Daar zitten veel oude rotten in het vak, die je zeker van advies willen dienen. Doe ze wel een plezier, respecteer hun ervaring en lees het vastgezette bericht en de beginnersinformatie. Dat scheelt weer herhaling van antwoorden van hun kant. Je mag mij ook altijd vragen stellen, maar ik ben echt nog maar een middelmatig ervaren. Kennis heb ik wel, ik houd van theorie.

DO: goede informatiebronnen en recepten gebruiken als beginner

DON’T: maar wat aanklooien en onnodige risico’s nemenHygiëne

Als je etenswaren langdurig wilt kunnen bewaren is hygiënisch werken erg belangrijk. Klinkt logisch, maar ik stip het wel maar even aan. Steriliseer je potten, je lepels en alles wat je gebruikt. Neem geen shortcuts.

Ook kan ik je aanraden om alles wat je hebt geweckt eerst 15 minuten door te koken voor je het eet. Dat is wegens botulisme. De kans op botulisme is ontzettend klein, maar het is een bacterie die je niet kan zien of ruiken. Ik zou het erg ellendig vinden als iemand enthousiast begint met wecken door dit artikel en dan dood neervalt omdat het allemaal niet goed door verwarmd is. Just saying.

Er zijn de afgelopen twintig jaar geen sterfgevallen geweest door botulisme. Dus nogmaals, de kans is ontzettend klein. Maar om deze statistieken zo te houden, vind ik dat ik er toch even op moet wijzen. Wil je meer weten over botulisme lees dan deze blog.

DO: steriliseer alles, voeg zout toe zoveel nodig, houd je aan de kooktijden, gebruik je gezond verstand en je loopt geen enkel risico

DON’T: zo bang worden dat je niet meer durft te wecken (op de motor doe je ook een helm op om risico’s te vermijden en daarbij vallen meer slachtoffers relatief beschouwd)

Wecken is een leuke manier om gezond en goedkoop te eten. Het is milieuvriendelijk omdat je de potten hergebruikt en omdat je groente er zonder extra energie jarenlang mee kan bewaren. Heb jij wel eens geweckt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *