Seizoenskalender Groente

6,95

Met deze seizoenskalender groente kan je per maand zien wat er wanneer geoogst wordt in Nederland. Zo kan je simpel jouw weekmenu met de seizoenen mee plannen!

Er zijn vier seizoenen met daarop iedere keer vier maanden. De overgangsmaand per seizoen staat er dus twee keer op. Zo kan je rustig overschakelen van zomer naar herfst eten!

Categorieën: ,

Beschrijving

Soms lees ik zaken online waarbij mijn mond van openvalt. Zo was er iemand in een consumindergroep die klaagt dat de prijzen van frambozen vergeleken met december zijn gestegen van 3 euro voor een bakje naar 3,60. 

Zij gaf de btw stijging of belasting de schuld, maar die komt pas later. Ze realiseerde zich waarschijnlijk niet dat een vers product van ver moet komen. De gebieden die in december frambozen hadden, zijn in januari waarschijnlijk verder weg en kleiner geworden. De prijsstijging zal dus meer aan de transport hebben gelegen en de relatieve zeldzaamheid dan aan enige oplichterij.

Consuminderen is niet alles consumeren

Kortom, ik kon er niets consuminderigs aan vinden. Ten eerste smaken ze niet (maar dat is persoonlijk uiteraard). Ten tweede vind ik de prijsstijging logisch. Ten derde vind ik het zonde dat je iets eet wat zulke afstanden moet afleggen. Een veelgenoemd advies van de groepsleden was dan ook: als je echt nu frambozen wilt, haal ze uit de diepvries!

Andere beweringen die mij verbazen als ik lees op internet is dat er in de winter niets vers te eten zou zijn in Nederland. De connectie met de natuur is zo sterk verbroken dat men niet meer beseft dat wij duizenden jaren lang ook de hele winter doorkwamen.

Met het seizoen mee-eten

Uit eigen moestuin is ook in de winter te eten. Wecken bestaat pas ongeveer een eeuw lang, de vriezer nog korter. Daarvoor aten mensen ook in de winter groente en dan niet alleen maar zuurkool. Dat deden ze door het inkuilen van bijvoorbeeld wortels, bieten, aardappels en aardpeer. Allerlei soorten uien werden gedroogd, net als appels en peren. Maar boerenkool, spruitjes en andere wintergroente is ook nog steeds vers van het land af te halen.

Moderne gemakken

Maar natuurlijk hoef je jezelf niet te beperken tot wat er ooit werd gegeten. We hebben nu dingen in pot en we hebben nu een diepvries. Maar als je voor groen en goedkoop wilt gaan, kies dan voor eten dat beter houdbaar is. Neem noten in plaats van avocado’s voor goede vetten. Kies voor appels in de winter, of diepvries frambozen. Als je in de zomer spruitjes wilt, of boerenkool, kies dan voor pot of diepvries. Die zijn namelijk verschrikkelijk duur in de zomer omdat ze dan van ver moeten worden ingevlogen. Terwijl als je ze in een langer houdbare variant koopt, ze een stuk minder milieubelastend zijn.

Wil je meer weten over op een budgetvriendelijke manier zo milieuvriendelijk eten? Kijk dan bij mijn cursus Groen en goedkoop eten!

Deze kalender zit daarbij inbegrepen!

Vragen over het aankoopproces? Kijk eerst even hier!

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Seizoenskalender Groente” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere suggesties…