Press "Enter" to skip to content

Zelf jouw eigen haar knippen – de beste tutorials!

2

De vorige keer schreef ik hoe ik een mooi uurloon verdien door zelf haren te knippen van iedereen hier in huis. Er waren mensen laaiend enthousiast, die wilden ook zelf kappertje spelen. Maar hun vraag was: hoe? Voor hen heb ik deze blog geschreven over zelf jouw eigen haar knippen. Ik zet de beste tutorials voor je op een rij!

Tekst en uitleg

Zelf ben ik begonnen met eerst mijn eigen pony knippen. Ik was dertien en durfde niet zelf naar de kapper te bellen. Mijn ouders wilden mij over mijn telefoonangst krijgen, dus weigerden ze voor mij te bellen. De uitkomst was dat ik zelf de kappersschaar opdook en aan de slag ging. Ik heb mij nooit goed laten dwingen tot iets.

Later ben ik moeilijkere dingen gaan doen, zoals mijn eigen haar in laagjes knippen en dergelijke. Tegenwoordig knip ik zonder elastieken en andere hulpmiddelen. De opbouw van deze tutorials zijn dan ook op de manier waarop ik zelf ben begonnen met dit te doen.

Ik heb gekozen voor filmpjes, omdat ik dat bij knippen echt een stuk duidelijker vind dan tekst. Zelf lees ik het liefste en kijk ik liever geen filmpjes voor informatie. Maar voor haren knippen vind ik tekst niet handig. Wil je het toch liever in schrift (ieder leert op zijn eigen manier), is deze site een leuk startpunt.Een echte schaar

Sommige Youtube filmpjes beginnen met: pak gewoon je keukenschaar. Echt, doe dat niet! Een goede kappersschaar is een must. Ik heb er zelf eentje van de Kruidvat, maar ik overweeg een nieuwe te kopen. Mijn haar krijgt namelijk steeds sneller gespleten punten dus ik vermoed dat mijn budget-kapperschaar van tien euro wat bot is geworden. Hier in de buurt is een kappersschool, ik ga daar wel eens informeren naar een professionele schaar.

De reden voor een goede schaar kan je vergelijken met bijvoorbeeld een stofschaar. Als die op papier wordt gebruikt, wordt die bot. Dan knipt de schaar niet meer goed door stof en komen er veel sneller rafels. Zo ook met haar-scharen. Die knippen dan ook moeilijker door je haar heen en rafels zijn de gespleten punten. Gebruik de kappersschaar dus ook alleen voor haar! (Zoals je ook de stofschaar alleen maar voor stof moet gebruiken.)De pony

Hiermee kan je jouw kappersbezoek mooi een keer uitstellen, als je dit zelf kan doen. Nadat ik mijn eigen pony ben gaan knippen, deed ik het al snel ook bij mijn moeder en voor vriendinnen. Maak het in ieder geval niet te kort!

Laagjes

Zelf je eigen haar in laagjes knippen is erg simpel. Dit is de meest makkelijke methode om het gehele haar een nieuwe coupe te geven. De eerste paar keer deed ik het met elastieken, maar al snel liet ik die zitten. Steeds opnieuw goed recht kammen, werkte bij mijn dunne haar beter.

Recht knippen

Zelf gebruik ik tegenwoordig deze methode, alweer zonder elastiekjes. Ik kam mijn haren erg veel door en knip het dan recht af. Het is echt een dropje die deze tutorial doet, maar ik kon geen betere Nederlandse uitleg vinden van deze methode.

Bob knippen

Deze uitleg is niet gesproken en zonder muziek, maar haar techniek is echt geweldig! Dat elastiek in haar nek, die kende ik nog niet. Dat vind ik zo leuk van bloggen en onderzoek doen voor jullie, ik leer zelf alleen maar bij! Op dit moment heb ik nog niet de neiging mijn haren echt kort te wieken, maar ik onthoud dit wel voor in de toekomst.

Hoe zij na knipt doe ik al wel. Zij pakt een pluk en trekt die recht vanaf het hoofd omhoog. Dat doe ik ook altijd nadat ik het vooruit in een scheiding heb geknipt zoals hierboven.

Hopelijk trekt dit jullie over de grens om het ook aan te durven. Het vraagt veel oefening om de onderstaande methode toe te passen, maar als je nooit begint leer je het ook niet. En een goede schaar is het halve werk! En als je jouw kappersschaar via deze link koopt, krijg ik ook nog een kleine commissie. Dankjewel!

Ken jij nog andere goede methodes? Zet ze hieronder neer! 

  1. Zelf je puntjes knippen lukt vaak nog wel, wanneer je niet te veel knipt en lang haar hebt. Toch zou ik hier zelf niet voor kiezen. Het kan snel mis gaan en dan moet je alsnog naar de kapper die het kan corrigeren. Zelf vind ik dat het niet waard!

    • Ik knip het nu al jaren zelf, dat is dan dus een behoorlijke besparing. En, als het mis gaat: het is maar haar. Dat groeit vanzelf weer aan. Als je het eerst zelf probeert en dan alsnog de kapper nodig hebt, heb je eerst al zelf ervaring opgedaan en de kosten had je anders ook al gehad.
      En begin klein, zoals ik al zei: eerst de pony misschien een keertje om de knipbeurten langer te kunnen spreiden. Bouw je ervaring en zelfvertrouwen op! En als je weet dat je super onhandig bent en nog geen papier recht kan knippen, dan zou ik inderdaad eerder op iets anders gaan besparen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *