Press "Enter" to skip to content

Zelf maken: textielgaren

2

Vandaag las ik in een bespaargroep de opmerking van iemand, dat zij als tweedehands fan zich soms ook wel eens het laatste station voelde. Het ging over kleding. Zelf scharrel ik ook veel kleding op voor kleine prijsjes. Ik kies daarbij liever voor tweedehands dan voor goedkoop, aangezien de kwaliteit van tweedehands toch vaak beter is. Maar kleding gaat hier ook pas uit de deur als het echt ‘op’ is.

Als rechtgeaard zuinig persoon vind ik het echter zonde om al die kleding weg te gooien. Daarnaast ben ik gelukkig ook nog eens creatief en houd ik van haken. Van mijn oude kleding maak ik dus textielgaren. Als je wilt weten hoe ik dat doe, lees dan verder!

Er zijn twee methodes om van een shirt texielgaren te maken. Bij de ene versie zorg je ervoor dat je in één keer een hele lange sliert hebt. Deze methode heeft als voordeel dat het snel is. Het nadeel is dat er naadjes inzitten en dat er veel verlies is van stof die je niet gebruik. Voor jurken of panties gebruik ik deze methode vaak.

Voor t-shirts met lange mouwen, of shirts met veel naden gebruik ik liever een andere methode. Ook als ik er niet mee ga haken, maar bijvoorbeeld een toothbrush rug maak, kies ik liever deze methode. Je knipt dan losse repen die je aan elkaar vastmaakt. Daardoor kan je veel meer stof gebruiken en houd je vaak alleen de labels en naden over van een kledingstuk.Textielgaren, methode 1:

Je legt het tshirt of de jurk super netjes neer. Ik kan het aanraden om even te strijken als het er gekreukt is. (Nee, ik heb het niet gestreken. Ik ben lui, koppig en slordig. Doe zoals ik zeg, niet zoals ik het doe 😛 ) Knip de onderste zoom van het shirt af. Dan vouw je het dubbel, maar houd je aan één naad de stof enkel. Neem ongeveer een rand van vijf centimeter.

Je knipt de stof in tot ongeveer vier centimeter van de enkele naad. Blijf het inknippen tot je bij de armsgaten komt. Dan knip je de tube af van de hals en mouwen. Die kan je weggooien (of voor een ander project gebruiken, of met de andere methode verwerken).

Vervolgens vouw je de t-shirt tube open. Dan knip je schuin van de ene baan naar de andere baan, zodat zich een eindeloze sliert vormt. Rek de sliert een beetje en rol het op tot een bal. Klaar voor gebruik!

Deze pin legt het ook erg duidelijk uit (wel engels):

 

 Textielgaren, methode 2:

Deze methode is vooral veel knipwerk, maar je houd weinig resten over. Knip de onderste zoom van het kledingstuk af. Knip dan de voorpand los van het kledingstuk en maak daar repen van 2-3 cm van. Doe hetzelfde met het achterpand en de mouwen. Als het goed is heb je nu een bende van naden en labels over (die je weg kan gooien) en een berg met repen stof van 2-3 cm breed.

Nu heb je weer twee keuzes: of je maakt er een bal van voor je begint, of je maakt steeds een reep aan jouw project als het nodig is. Hiervoor kan je kiezen als je een andere methode gebruikt dan haken, of omdat je misschien een bepaald patroon van kleuren wilt maken. Maar of je het direct doet of tijdens het project, zo maak je de stroken aan elkaar:

  • Je knipt een gat in het uiteinde van iedere strook

  • De ene strook trek je door de andere strook en andersom

  • Dan trek je ze aan

 

Een duidelijke pin hierover:

En dit is dan het resultaat, rechts de restjes, links de bal met garen. De twee slierten (in de vorm van een hartje) die aan dit jurkje zaten bewaar ik in mijn doos kledingonderdelen. Als er dan weer eens een pyamabroek een band kwijtraakt, gebruik ik waarschijnlijk deze. Of als ik bezig ben met een refashion project, of….

 

  1. Wat creatief! Je kunt zo ook een ketting maken, maar dat weet jij vast al

    • Klopt! Ik heb ook een periode gehad dat ik er allemaal kettingen van maakte. Dat was leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *