Press "Enter" to skip to content

Zo maak je zelf deodorant!

6

Een paar jaar terug had ik een vervelend probleem. Ik fietste mijn oudste iedere dag naar een speciale school een half uur ver weg. Middelste was toen nog een baby en ik reed op de bakfiets, twee uur per dag. Ik zweette zoveel, iedere dag van de week! Er was een deodorant tegenop gewassen, leek het wel. Erg vervelend als ik direct doorging naar een afspraak. Tot iemand mij te tip gaf om mijn eigen deodorant te gaan maken. Het lijkt wel één van die absurde reclames op de televisie, maar nu loop ik echt geurloos rond!

Geschikt voor bouwvakkers

Degene die mij de tip gaf, zei dat haar man een bouwvakker was. Zij was eerst zelf de deodorant gaan maken, omdat het vrij van troep was. Maar hij begon het uit zichzelf de deo van haar te gebruiken, omdat het zo effectief was. Geen geurtjes meer! Het leek mij dat ik, als mamaatje op een fiets, niet meer zou stinken dan een mannelijke bouwvakker.

Zweten, of niet zweten

Eén waarschuwing is wel op zijn plaats. Dit is een deodorant en werkt dus alleen tegen de geurtjes van het zweten. Het is geen anti-transpirant die zorgt dat je minder zweet. Dus ik heb nog wel klotsoksels, alleen geen nare geurtjes. Maar ik hang de mening aan dat zweten een natuurlijke, nuttige functie heeft voor je lichaam. De geurtjes hebben ook functies maar zijn erg niet-wenselijk in onze moderne maatschappij.

Deodorant werkt tegen de bacteriën die de geur veroorzaken. Ze hebben dus bacterie-dodende eigenschappen en daarnaast vaak een erg aanwezige geur om een zweetgeur te verbloemen. Mijn zweet-probleem werd erg lastig, aangezien ik allergisch reageer op synthetische geurtjes. Ik kon dus niet zomaar iets pakken uit de schappen en dat heel erg veel gebruiken.

Een anti-transpirant blokkeert met aluminiumdeeltjes de zweetkanalen. Ik kreeg daar ontzettende uitslag van en puistjes en dergelijke. Niet echt een optie dus. Neem daarbij nog de synthetische parfum die er bijna altijd aan toegevoegd is, waardoor ik bijna altijd naar de duurdere merken moest grijpen. Daarnaast doen er allerlei verhalen ronde over aluminium en de schadelijke gevolgen daarvan. Kan een online-spook-complot-theorie zijn, kan ook zijn dat er geen financiering is voor degelijk onderzoek.

Voordelen van zelfgemaakte deodorant

Verschillende voordelen heb ik al genoemd: het is troep-vrij en het werkt ontzettend goed. Maar daarnaast zijn er nog twee grote voordelen: je kan het recept aanpassen naar jouw eigen smaak én het is ontzettend goedkoop. Daarnaast kan je het verpakkingsarm maken door maïzena en zuiveringszout in karton te kopen en de kokosolie uit een glazen pot te halen. Het is dus een groene en goedkope optie, die ook nog goed is voor je gezondheid. Daar houd ik van!

Het recept dat ik hieronder heb uitgeschreven is zoals ik het zelf maak. Een vriendin van mij kan wat minder goed tegen het zuiveringszout en voegt daarvan dus ook wat minder toe. In dit geval heb ik dus blijkbaar een sterkere huid! Zij heeft ook een hekel aan het feit dat kokosolie een laag smeltpunt heeft. In een hittegolf doop ik mijn vingers in de deo om het vervolgens op mijn oksels te smeren. Ik vind dat zelf geen probleem, maar zij gebruikt daarom liever cacaoboter.

Er zijn (naast recepten met minder zuiveringszout of een ander soort vet) ook recepten te vinden met arrowroot in plaats van maïzena. Zelf heb ik dat niet geprobeerd, omdat ik tevreden ben met mijn huidige recept en geen arrowroot in mijn keukenkastje heb staan. Heb je het wel staan en geen maïzena, omdat je bijvoorbeeld allergisch bent voor gluten, dan kan je uiteraard dat wel uitproberen!

Daarnaast zijn er ook recepten met druppels etherische of essentiële olieën. Die worden ook vaak gebruikt in de commerciële variant van deze soort deodorant. Ikzelf heb er geen in huis, maar misschien dat ik er in de toekomst wel wat aan toe ga voegen. Het is dus niet noodzakelijk, maar alleen een leuke franje. Het lijkt mij wel lekker om rozen en sandelhout te mengen…

Geen zin om het zelf te maken? Je kan deze deodorant ook kopen bij Bol!

Recept voor zelfgemaakte deodorant

Zoals ik hierboven vermeld: dit is mijn persoonlijke basisrecept. Er staan er talloze varianten van online. Bevalt dit mengsel niet, dan raad ik zeker aan om andere verhoudingen en recepten te proberen. Het grote voordeel van dingen zelf maken, is namelijk dat je het kan aanpassen aan jouw eigen behoeften en voorkeuren!

Benodigdheden

 • Leeg potje om de deodorant in te bewaren
 • Een kom om in te mengen
 • Een lepel om af te meten
 • Een vork om goed te kunnen mengen
 • Zuiveringszout (baking soda, ik gebruik deze die ik bij de supermarkt koop op de bakafdeling)
 • Maïszetmeel (of Maïzena, blijkbaar is dat een merknaam, gele papieren doosje bij de supermarkt bij de bindmiddelen)
 • Kokosolie (ook te koop bij de supermarkt in glazen pot van diverse merken, staat vaak bij de olijfolie en dergelijke)

vier fases van het zelf deodorant maken

Werkwijze

Voor de eerste keer zou ik kleine hoeveelheden gebruiken. Het recept is namelijk met de verhouding 1:1:1, dus 1 deel kokosolie, 1 deel zuiveringszout en 1 deel maiszetmeel. Zelf maak ik het in de hoeveelheid van 2 eetlepels kokosolie/zuiveringszout/maiszetmeel en doe daar ongeveer 4 maanden mee, waarbij ik het iedere dag gebruik. Maar als je niet weet of je misschien minder moet gebruiken van de zuiveringszout of dat je misschien een ander vet prettiger vindt, kan je qua volume misschien beter 1 dessertlepel aanhouden. Dan hoef je geen grote hoeveelheid weg te gooien als het nog niet perfect is. Maar aangezien ik geen zin heb om dit iedere maand (of vaker) te moeten maken, neem ik wat grotere hoeveelheden!

 1. Doe de drie ingrediënten in gelijke verhoudingen in de kom. Voeg eventueel enkele druppels etherische oliën toe.
 2. Meng het door elkaar. Ik heb gemerkt dat dit het gemakkelijkste is met een vork. Maak je geen zorgen als het eerst enkel losse korrels lijken te worden. Blijven mengen en het gaat vanzelf binden!
 3. Doe het mengsel in een potje. Om te gebruiken: smeer een vingertop onder iedere oksel. Het is per definitie anti-bacterieel, dus geen zorgen om de houdbaarheid als je er met je vingers in zit. Maar je kan ook altijd een spatel (een oud houten ijsstokje?) gebruiken als je dat prettiger vindt.

Heb jij wel eens zelf deodorant gemaakt? Kende je dit recept al? Of gebruik jij een andere variant?

 1. Lot Lot

  Ik gebruik al zeker 5 jaar de eigengemaakte deo. ZHeel tevreden over, zelfs een hittegolf in Frankrijk waarbij de straaltjes van mijn voorhoofd dropen ging ik geurloos rond.

  • Ja, het is echt geweldig spul!
   Maar tegenwoordig verwachten mensen dat je minder of niet zweet door deodorant. Dat kan wel wennen zijn, maar voor mij voelt het goed

 2. Nee, ik heb het nog nooit gemaakt. Ik vind mijn Dove toch ook wel erg handig. Maar zweten doe ik ook wel flink op de fiets.

  • Het moet je ook liggen om het zelf te willen maken. Maar dove deed het dus voor mij niet

 3. Lianne Lianne

  Ik maak het zelf al jaren op dezelfde manier, ook wel eens voor andere mensen. Alleen verwarm ik de kokosolie even zodat het vloeibaar is en dan is het makkelijker te mengen. En ik doe er 10 druppels pepermunt olie door, voor de geur.
  Het recept heb ik ooit eens ergens gelezen, maar weet niet meer waar.
  Het bevalt me heel erg goed. Lianne

  • Oh dat heb ik juist weer nooit gehoord, dat je het eerst moet verwarmen. Maar bij hardere vetten zoals cacaoboter of bijenwas lijkt mij dat inderdaad een goede. Als ik met geur ga experimenteren ga ik dat zeker ook eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *